ŚDS nowy opiekun prawny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 cze 2024, 12:57

Witam wszystkich
Mam aktualną decyzję o skierowaniu do ŚDS do 30.06.2026 r. W kwietniu zmarł opiekun prawny klienta, obecnie jest ustanowiony nowy. Zastanawiam się czy zmieniać aktualną decyzję w punkcie dotyczącym opiekuna prawnego.
tux
Stażysta
Od: 05 cze 2018, 9:12
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 cze 2024, 8:12

Podmiotem decyzji przyznającej świadczenie w usług w ŚDS jest osoba ubezwłasnowolniona, a nie jej opiekun prawny, który wyznaczony jest jedynie do reprezentowania tejże osoby. Tym samym, pomimo śmierci opiekuna – wszystkie decyzje dotyczące tej pomocy pozostają w obiegu prawnym. Tak brzmi mniej więcej interpretacja naszych prawników i mamy nie zmieniać.

Wiem, że w niektórych ośrodkach zmieniają na podstawie nowego wywiadu środowiskowego, który został sporządzany związku z zmianą osobistą strony.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45

Napisano: 07 cze 2024, 8:16

hek pisze:
07 cze 2024, 8:12
Podmiotem decyzji przyznającej świadczenie w usług w ŚDS jest osoba ubezwłasnowolniona, a nie jej opiekun prawny, który wyznaczony jest jedynie do reprezentowania tejże osoby. Tym samym, pomimo śmierci opiekuna – wszystkie decyzje dotyczące tej pomocy pozostają w obiegu prawnym. Tak brzmi mniej więcej interpretacja naszych prawników i mamy nie zmieniać.

Wiem, że w niektórych ośrodkach zmieniają na podstawie nowego wywiadu środowiskowego, który został sporządzany związku z zmianą osobistą strony.
Dziękuję bardzo, bo byłem "pośrodku", ale teraz mam pewność :)
tux
Stażysta
Od: 05 cze 2018, 9:12

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x