co ile aktualizacja wywiadu osoby zobowiązane do alimentacji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 05 cze 2024, 9:18

Mam pytanie czy w ustawie o pomocy społecznej albo w jakimś orzecznictwie jest napisane co ile powinno się przeprowadzać aktualizacje wywiadów "alimentacyjnych" np. osób zobowiązanych do alimentacji na rzecz ojca w DPS??? Albo choć podpowiedzcie co ile wy przeprowadzacie takie wywiady :)
monia211
Praktykant
Od: 02 paź 2018, 12:11
Zajmuję się: ps

Napisano: 05 cze 2024, 13:02

Przepisy nie określają częstotliwości. Uznaje się, że aktualizacja powinna być sporządzona, jeżeli wystąpiły jakieś okoliczności wskazujące taką konieczność.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 05 cze 2024, 14:24

Bardzo dawno temu, o czym pamiętają już chyba tylko pracownicy będący krótko przed emeryturą, istniał taki przepis, który nakazywał przeprowadzać alimentację co dwa lata i... niektórym tak już zostało :lol: Obecnie żadne paragrafy nie określają tego, więc każdy OPS robi jak uważa - jedni tylko raz, inni co rok lub co dwa albo jak się przypomni ;) Ewentualnie jak kontrola przypomni :mrgreen:
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 05 cze 2024, 14:43

Witam jestem z tych starszych pracowników. W moim ops stosuje się art. 107 ust. 4 u.p.s. ,,W przypadku osób korzystających ze stałych form pomocy aktualizację sporządza się, mimo braku zmiany danych, nie rzadziej niż co 6 m-cy" tu niema mowy o rodzaju wywiadu wiec skąd te inne ustalenia?
MuchaB
Praktykant
Od: 20 maja 2022, 11:46
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 05 cze 2024, 14:57

A z jakiej formy pomocy korzysta osoba zobowiązana do alimentacji? ;)
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 cze 2024, 7:17

W takim razie odbijam piłeczkę a która z osób zobowiązanych do alimentacji korzysta w tym czasie z pomocy, moim skromnym zdaniem skierowanie do DPS dzisiaj jest większą pomocą niż np. zasiłek stały. No i pozostaje ciągle otwarta kwestia jeżeli już to na jakiej podstawie prawnej robić taki wywiad rzadziej ?
MuchaB
Praktykant

Napisano: 06 cze 2024, 7:45

MuchaB pisze:
06 cze 2024, 7:17
W takim razie odbijam piłeczkę a która z osób zobowiązanych do alimentacji korzysta w tym czasie z pomocy (...)
No właśnie, a ta norma prawna dotyczy korzystających ;) Jeżeli chcesz przeprowadzać aktualizację alimentacji co 6 miesięcy – nikt Ci nie broni, możesz nawet co miesiąc, przepisy tego nie zabraniają ;) Jednak idąc Twoim tokiem myślenia, gdyby ten przepis dotyczył faktycznie aktualizacji alimentacji, to zgodnie z art. 107 ust. 4 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.) – w przypadku osób przebywających w domach pomocy społecznej wywiad przeprowadza się przecież nie rzadziej niż co 12 miesięcy, a nie co 6 miesięcy, prawda? ;)
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 cze 2024, 8:04

Czy to znaczy, że osoba umieszczona w dps nie korzysta z pomocy? i właśnie przepis dot. tych osób określa co ile przeprowadzany jest wywiad a pozostali świadczeniobiorcy są w jednym worze.
To jest moja wiedza po wielu kontrolach i interpretacjach ale to nie znaczy że tak musicie robić ale może jeszcze ktoś włączy się do dyskusji bo szczerze chciała bym zmienić swój pogląd .
MuchaB
Praktykant

Napisano: 06 cze 2024, 8:06

Ujawnij te interpretacje z swojej szuflady. Bo coś nie wierzymy.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 06 cze 2024, 8:32

MuchaB pisze:
06 cze 2024, 8:04
Czy to znaczy, że osoba umieszczona w dps nie korzysta z pomocy? i właśnie przepis dot. tych osób określa co ile przeprowadzany jest wywiad (...)
Osoba umieszczona korzysta jak najbardziej, ale zobowiązani do alimentacji nie korzystają, a przecież o nich i wywiadach z nimi tutaj rozmawiamy. Więc skoro sprawa dotyczy DPS, to dlaczego przeprowadzasz wywiady z nimi co 6 miesięcy, a nie co 12 miesięcy – jak stanowi przepis? ;)
MuchaB pisze:
06 cze 2024, 8:04
]
(...) To jest moja wiedza po wielu kontrolach i interpretacjach ale to nie znaczy że tak musicie robić ale może jeszcze ktoś włączy się do dyskusji bo szczerze chciała bym zmienić swój pogląd.
Nie musisz zmieniać poglądów - przecież źle nie postępujesz - im częstsze alimentacje, tym bardziej usatysfakcjonowane kontrole przecież. Więc wcale mnie nie dziwi, że nie było do tego uwag. Ale ja mam inne doświadczenie ;)
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x