ŚDS w OPS?pomóżcie... - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 kwie 2016, 19:28

Macie w swoich strukturach ŚDS-Y? Nam gmina chyba szykuje niespodziankę...Jak się wywinąć z tego.... jakie są zasady funkcjonowania ich... pomóżcie
monika11

Napisano: 28 kwie 2016, 21:23

witaj
u mnie w mieście są ŚDS w strukturze OPSów, są prowadzone przez ogranizacje pozarządowe i są takie które od 3 lat są samodzielne wydzielone jako jednostki budżetowe
co chcielibyście wiedzieć?
przerabiałam to od podstaw więc służę :)
lea-nne

Napisano: 28 kwie 2016, 22:19

praktycznie wszystko bo jesteśmy zieloni...zgłosiło się do naszej gminy stowarzyszenie które w sąsiedniej gminie też prowadzi śds. Jest na terenie naszej gminu zamknięta mała szkoła wiejska i tu byłaby siedziba. A jak wyglądają sprawy finansowe? Organizacyjne ze strony gminy? Co musi zrobić? Czy musi on być w strukturach ops? Stowarzyszenie zapewnia obsadę w postaci terapeutów, psychologa, pielęgniarki, natomiast cała "reszta" byłaby w gestii gminy/ ops. Czyli jaka reszta? Proszę o pomoc...
monika11

Napisano: 29 kwie 2016, 8:42

monika11 pisze:praktycznie wszystko bo jesteśmy zieloni...zgłosiło się do naszej gminy stowarzyszenie które w sąsiedniej gminie też prowadzi śds. Jest na terenie naszej gminu zamknięta mała szkoła wiejska i tu byłaby siedziba. A jak wyglądają sprawy finansowe? Organizacyjne ze strony gminy? Co musi zrobić? Czy musi on być w strukturach ops? Stowarzyszenie zapewnia obsadę w postaci terapeutów, psychologa, pielęgniarki, natomiast cała "reszta" byłaby w gestii gminy/ ops. Czyli jaka reszta? Proszę o pomoc...
ojojoj to nie takie proste, ja myślałam że macie już utworzony - jeśli dla organizacji pozarządowej to gmina robi konkurs, a nie tak że powierza od razu stowarzyszeniu
na początek poczytajcie ustawa o pomocy społecznej art. 51, 51a, 51b
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 9 grudnia 2010 r. w sprawie środowiskowych domów samopomocy Dz.U. 2010 nr 238 poz. 1586 z poźn. zmianami

jeżeli SDS prowadzi stowarzysznie, to nie jest on w strukturze OPSu bo nie może być jednocześnie i tu i tu
jeżeli stowarzyszenie prowadzi SDS, to staje się pracodawca w rozumieniu przepisów KP, zatrudnia i zwalnia, zapewnia tez obsluge finansowa kadrowa i administracyjna
leanne

Napisano: 29 kwie 2016, 9:43

Dziękuję bardzo za pomoc.Miłego dnia
Monika11

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x