Wyrejestrowanie z KRUS - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 29 kwie 2016, 7:39

Witam, mam następującą sytuację i szukam pomocy.

Kobieta pobiera u nas już bardzo długo świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, ale cały czas była ubezpieczona w KRUS. Przyszła do merytorycznych w listopadzie z decyzją KRUS o wyrejestrowaniu jej z ubezpieczeń od 01.07.2013. Napisała wniosek u nas o opłacanie składek od tego listopada, bo odwoływała się od decyzji KRUS.
Teraz przyszła znowu i najprawdopodobniej wyrok sądu będzie na jej niekorzyść.

W związku z tym mam wiele pytań. Czy musimy spłacić wstecz też składkę zdrowotną? Jak to rozwiązać w płatniku? I oczywiście te nieszczęsne odsetki, płacić, nie płacić i z jakiego paragrafu.

Bardzo proszę o pomoc, bo jestem nowa i szukam wsparcia.

POMOCY! ;)
t.l.

Napisano: 29 kwie 2016, 7:51

Wyrównywać i płacić ZUS z odsetkami. Należy zgłosić ja do ubezpieczeń wstecz. Zrobić korekty poprzednich deklaracji i zapłacić z odsetkami. Ja płaciłam każdą korektę deklaracji oddzielnie Nal. gł. + odsetki. 85213-4130 + 85213-0920. Dzwoniłam do swojego UW i powiedziano mi aby wyrównywać z odsetkami. Zrobiłam w planie wydatków paragraf odsetkami zarówno w składkach społecznych jak i w zdrowotnych.
Ol.

Napisano: 29 kwie 2016, 11:59

Dziękuję, a może ktoś jeszcze miał taki przypadek?
t.l.

Napisano: 01 maja 2016, 17:30

U nas też KRUS kilka osób wyrejestrował z ubezpieczeń od 2013 roku i jedną osobę od 2010. Ubezpieczyłam w ZUS społecznie i zdrowotnie od dnia wyrejestrowania z KRUS. Co do składki zdrowotnej miałam dylemat, ale w ZUSie powiedzieli mi, że skoro KRUS wyrejestrował zdrowotnie to ja mam obowiązek tą osobę zglosić również zdrowotnie z datą wsteczną. Zrobiłam korekty do ZUS za te lata i wpłaciłam składki wraz z odsetkami. Nie da rady bez odsetek, bo ZUS najpierw naszą wpłatę zaliczy na odsetki a potem na należność. Dzwoniłam do ZUS kilkakrotnie. ZUS nie odstąpi od odsetek bo odsetki nie są uznaniowe tylko obowiązkowe. Zresztą zanim robiłam korekty to dzwoniłam do ZUS kilkakrotnie i każda z osób z którą rozmawiałam poinformowała mnie, że odsetki muszę zapłacić.
księgowa355

Napisano: 01 maja 2016, 17:33

Odsetki płacę z paragrafu 0570
księgowa355

Napisano: 01 maja 2016, 20:26

Oj przepraszam wkradł mi się błąd powinien być paragraf 4570 a nie 0570
księgowa355

Napisano: 02 maja 2016, 9:17

0920 to paragraf dochodowy. Zapłata odsetek powinna być §4570
izydor

Napisano: 04 maja 2016, 9:07

Dziękuję wam za podpowiedzi. Czy przy obliczaniu odsetek korzystaliście może z kalkulatora na stronie ZUS? I jeszcze jedno pytanie czy pisaliście do UW czy odsetki mogą być pokryte z pieniędzy zleconych?
t.l.

Napisano: 11 maja 2016, 9:18

Witam, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tematu zapłaty odsetek od składek do ZUS. Czy osoby które miały taki przypadek odsetki ujmowały w kosztach obsługi czy też świadczeniach?
t.l.

Napisano: 11 maja 2016, 11:38

A dlaczego płaciłyście z odsetkami skoro np.zapłaciłyście zaległość w kwietniu za np.24 m-ce , to w kwietniu rozliczenie kwotowe, a korekta ,,zerowa'' za 24 m-ce ?
Ella 5

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem