Czy przeszliście już procedurę odłaczenie ŚDS ze struktur GOPS-MOPS ? Jak to zrobiliście i w jakich strukturach terez jesteście? Samodzielni-organizacja czy gmina?
Czy dotacja wystarcza na wszystko tj, pensje, opłaty zajęcia wszystko zgodnie z rozporzadzeniem.O ile dobrze się orientuję, to nowelizacja ustawy z 19 września o pomocy społecznej, pieczy zastępczej i samorzadzie wyklucza łaczenie przez gminę Osrodka wsparcia jakim jest SDS z ośrodkiem pomocy? wszystkie placówki tak funkcjonujace będą musiały się oddzielić chyba do 2019.
Jak to ma wyglądać, ktoś ,coś ......
SDS w strukturach GOPS-MOPS
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: SDS w strukturach GOPS-MOPS
Tak, 4 lata temu
jako samodzielna jednostka budżetowa.
Dotacja nie wystarczała na początku, teraz bywa różnie - ogrom pracy przed Wami jeśli macie się wydzielać.

Dotacja nie wystarczała na początku, teraz bywa różnie - ogrom pracy przed Wami jeśli macie się wydzielać.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ow
- Kontakt:
Nas też to czeka i... jesteśmy naprawdę zaniepokojeni. Skąd wziąć na to pieniądze? Dodatkowe etaty, zakup oprogramowania, ODO, wszystkie instrukcje i regulaminy. Po co wydawać kasę i rozwalać coś co dobrze funkcjonuje (i taniej). Kogo jeszcze to czeka? Co was niepokoi?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ow
- Kontakt:
Chcę odświeżyć temat - pytaniem.
Czy słyszeliście może o ŚDSach które po wydzieleniu korzystają z "centrum usług wspólnych" - tzn. kilka domów ma wspólna księgowość, kadry, płace? Rozważamy taka możliwość i chętnie nawiązalibyśmy kontakt z takimi jednostkami w poszukiwaniu "dobrych praktyk":)
Czy słyszeliście może o ŚDSach które po wydzieleniu korzystają z "centrum usług wspólnych" - tzn. kilka domów ma wspólna księgowość, kadry, płace? Rozważamy taka możliwość i chętnie nawiązalibyśmy kontakt z takimi jednostkami w poszukiwaniu "dobrych praktyk":)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Tworze strony internetowe
- Kontakt:
ja słyszałem, ale to nie jest podobno dopiero nowość, która dopiero co wchodzi na rynek?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Tworzyliśmy nowy ŚDS w 2017 r. jako jednostkę budżetową. Jeśli pytasz o usługi wspólne to znalazłam funkcjonujące rozwiązanie dot. finansów. Na sprzęcie urzędu gminy pracownicy UG robią księgowość i wystawiają noty na sds. Niestety dla nas wpadłam na to zbyt późno, a koszty samego oprogramowania księgowego to ok. 20 000 + komputer i pok. księgowej... Zostaje dotacja na dostosowanie z urzędu wojewódzkiego. Powodzenia!
Oprócz SDS w strukturach GOPS-MOPS - Ośrodki Wsparcia przeczytaj również:
czy może być uczestnikiem ŚDS
wysokość dotacji w 2017r.
wiadomości o ŚDS
opiekun w ŚDS
odpłatność za pobyt w Srodowiskowym Domu Pomocy
utworzenie domu Senior Wigor
podstawa prawna
Wspólne śniadanie z uczestnikami
stawka na jednego uczestnika
DOM DZIENNEGO POBYTU SENIOR WIGOR
uczestnictwo w ŚDS
Elbląg 28 lipca 2016-Nowelizacja Ustawy Prawo zamówień publ
Pracownia kulinarna
Wyższa ŚDS dotacja wpływ na wynagrodzenia pracowników?
kontrola pip
przeciwwskazania do udziału w zajęciach w ŚDS