się zakręciłam... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 mar 2014, 11:08

facet z pierwszego małżeństwa ma 3 dzieci, które na codzień mieszkają w innym województwie a w weekendy z ojcem w mojej gminie, na te dzieci ma zasądzone alimenty które płaci, ponieważ była żona ma za duże dochody wymyslili, że on napisze oświadczenie, że się opiekuje tutaj tymi dziećmi i tu on się będzie starała. Dodam, że facet ma tu już nową żonę i 1 dziecko z tą obecną żoną. Na to 1 dziecko pobiera ZR, tak sie zastanawiam i chyba już przemęczenie - czy on musi mieć zasądzone alimenty na tą 3 dzieic z poprzedniego małżeństwa czy trakotować to że ma wspólne dziecko z nową żoną i tamte dzieci (3) po prostu dopisuje do składu rodziny i bez żadnego ale przyznaje ZR i dodatki?
~Stasia

Napisano: 26 mar 2014, 11:23

nie moze u ciebie pobierac
~hala

Napisano: 26 mar 2014, 11:30

no właśnie myslałam, że zastosuję (jeszcze facet nie złożył wniosku ale zrobi to napewno) art.27 ust.2 Art. 27. \"Jeżeli dziecko nie pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym z obojgiem rodziców, świadczenia rodzinne wypłaca się temu z rodziców, pod którego opieką dziecko się znajduje.\" tylko jesli facet oświadczy, że w weekendy to one pozostają pod jego opieką, hm... naprawdę nie wiem
~Iza

Napisano: 26 mar 2014, 11:32

ale żona musialaby mu placic alimenty
~- ja

Napisano: 26 mar 2014, 11:48

czy na pewno?
jeśli facet nie jest osobą samotnie wychowującą dziecko - a nie jest skoro ma nową żonę i dziecko - to nie musi mieć zasądzonych alimentów...
ten warunek jest nałożony tylko na samotnie wychowujących
~anilak

Napisano: 26 mar 2014, 11:54

niech wystąpi do sądu o zmianę zarządzeń opiekuńczych, tak żeby sąd powierzył jemu wykonywanie władzy rodzicielkiej a matce organiczył władzę do ogólnego wglądu w wychowanie itp.
~Ewelina

Napisano: 26 mar 2014, 14:17

to raczej odpada, to jeden z tych nielicznych facetów co to rozstali się tylko z żoną a z dziecmi nie chcą i zabiera je tak często jak się da i nie sądzę, żeby sam chciał sobie rzucać kłody czyt. burzyć poukładane zycie i kontakty z była i dziećmi, hm....
~Iza

Napisano: 26 mar 2014, 14:27

niech składa wniosek, odmów, a on niech się odwoła, zobaczysz co Ci powie SKO
~AGA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x