TRUDNE PYTANIE DO STARYCH WYJADACZY - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 26 mar 2014, 11:13

kobita pobiera u nas św. piel.
ma okres ubezpieczenia w ZUS ok 20 lat, resztę składek oplacała w KRUS (do 25 lat ubezpieczenia), do nas nie zwracała się z wnioskiem o opłacania skladek, a teraz się obudziła i chce mieć oplacane składki spoleczne od św. piel.
oskarża nas że nie powiedzieliśmy jej że może miec przy tym św. piel. opłacane składki, bo niby te z KRUS nie będą uwzględniane przy emeryturze. co robić ?
~Ala

Napisano: 26 mar 2014, 11:24

jak to ugryźć ?
~Ala

Napisano: 26 mar 2014, 11:56

po prostu ustalić okresy składkowe i nieskładkowe w ZUS (zebrać wszystkie jej dokumenty i przesłać do ZUS z prośbą o przeliczenie), i jak wyjdzie że nie ma 25 lat składkowych/nieskładkowych to wyrównać.
~sam

Napisano: 26 mar 2014, 11:58

ktoś jeszcze się wypowie ?
~Ala

Napisano: 26 mar 2014, 12:02

przede wszystkim , ona nie musiała o nic wnosić. Składki nie sa świadczeniem rodzinnym i nie przysługują na wniosek. Obowiązkiem organu jest ustalenie czy składka powinna być opłacona i opłacenie tej składki, jesli jest taka konieczność.
Prawidłowo powinnaś wystąpić do ZUS o ustalenie przebiegu ubezpieczenia i wskazanie okresu, za jaki powinny być opłacone składki.
Teraz niestety będzie się to wiazało z koniecznością opłacenia karnych odsetek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2014, 12:09

napisałam do ZUS, ale milczą w tej sprawie.
czyli będę musiała spłacić składki wstecz ? a te karne odsetki to do ZUS ?
~Ala

Napisano: 26 mar 2014, 12:19

jeżeli kobieta nie jest rolnikiem to opłacała sobie składki na swój wniosek a nie z mocy ustawy, tak nie powinno być... kiedy jest uprawniona do śp powinniście to sprawdzić i wtedy zgłosić do ubezpieczneia, no chyba ze ma więcej niż hektar
~vvv

Napisano: 26 mar 2014, 12:26

czyli spieprzyłam sprawę, przyjmując to co mi kobita mówiła przy składaniu wniosku o św. piel. .... co powinnam zrobić w tej sytuacji ? jak to załatwić ?
~Ala

Napisano: 26 mar 2014, 12:30

sprawdź w zusie okresy składkowe i nieskładkowe, musisz ich ponaglać, potem jeżeli się okaże że kobiecie brakuje to ją zgłosić do ubezpieczenia i jej wyrównać składki, ja informowałam też Krus bo oni wtedy wróca jej kasę,
Nie przejmuj sie, każdy się może pomylić.
~vvv

Napisano: 26 mar 2014, 13:40

jeżeli kobieta podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu z Krus to nie możesz opłacać jej składek
~ewa

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x