SIO - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 paź 2015, 18:32

stypndia prowadze od miesiaca i dzisiaj dowiedzialm sie o SIO, moze ktos mi blizej przyblizy co to jest? podobno kazdy wniosek trzeba wklepac w ten program, ktory znajduje sie tylko u sekretarza gminy na kompie??? aha i jaki mamy na to czas, aby to wprowadzic??pilis
jajaja

Napisano: 06 paź 2015, 9:08

SIO - system informacji oświatowej
dostęp do sio mają osoby do tego upoważnione,więc jeśli nie jesteś taką osobą,to nie Ty to będziesz wklepywać (ja po swoje upoważnienie musiałam jechać z dowodem osobistym do kuratorium)
min. wprowadza się tam uczniów, którym przyznano stypendium i zasiłek szkolny
generalnie jest zasada,że wprowadza się w ciągu 7 dni od zaistnienia sytuacji, czyli moim zdaniem 7 dni od wystawienia decyzji
ucznia wprowadza się po numerze PESEL - najpierw go się rejestruje,a później zaznacza jakie formy pomocy otrzymał (bez kwot)

ja akurat zajmuję się i stypendiami i SIO,więc mam dostęp do takich danych
a u Was nie mam pojęcia jak to załatwicie
xyz@

Napisano: 06 paź 2015, 11:13

boja pierwszy raz o tym słysze co mam rtobic z tym SIO
nowa na stypendium

Napisano: 06 paź 2015, 11:35

skoro obsługa SIO nie jest w zakresie Twoich obowiązków,to moim zdaniem nie robisz nic
czekasz aż ktoś się do Ciebie zgłosi po takie dane
ewentualnie zapytaj osobę,która zajmowała się SIO przed Tobą jak to było i kto wprowadzał
lub zapytaj w oświacie, kto się zajmuje SIO i kiedy będą chcieli takie informacje

jak już pisałam ja się zajmuję SIO,więc po prostu wzięłam swoje segregatory i wprowadziłam uczniów
jeśli ma to robić ktoś inny,to pewnie informacje od Ciebie uzyska na jakiś wniosek? a Ty przygotujesz informację pt. imię nazwisko, pesel, forma pomocy,bo tylko takie dane będą potrzebne
xyz@

Napisano: 06 paź 2015, 12:24

ja prowadze stypendium od 7 lat i do tej pory nik nie prosił mnie o nic. tylko z Oświaty co jaki czas liczbe uczni i rodzaje szkół i tylko to :(
nowa na stypendium

Napisano: 06 paź 2015, 12:35

te dane o których piszesz to są potrzebne do tzw. starego SIO - tam jest tabela w której wpisuje się liczbę uczniów, którzy otrzymali stypendium i zasiłek w podziale na rodzaje szkół - ilościówka

od zeszłego roku dane o pomocy stypendialnej wpisuje się też do tzw. nowego SIO i tu jest potrzebny pesel ucznia

póki co funkcjonują oba SIO i do obu pozyskuje się dane

może zapytaj osobę, która zajmuje się SIO w urzędzie
jest szansa,że ta osoba nie wie,że takie coś musi uzupełniać
xyz@

Napisano: 07 paź 2015, 7:49

czy u Was poprawnie działa nowe SIO ?
Ewa26

Napisano: 07 paź 2015, 8:09

tzn?
xyz@

Napisano: 09 paź 2015, 11:29

WAŻNE (być może tylko dla mnie)
xyz@ pisze:SIO - system informacji oświatowej
generalnie jest zasada,że wprowadza się w ciągu 7 dni od zaistnienia sytuacji, czyli moim zdaniem 7 dni od wystawienia decyzji
Pytanie: czy ta zasada 7 dni wynika z konkretnego przepisu?
Jeśli tak, to mam ogromną prośbę - potrzebuję podstawy prawnej określającej obligatoryjny termin dokonywania indywidualnych wpisów.

Jeszcze jedno: czy w zakresie "nowego" SIO należy dokonywać też 2 razy w roku dodawania danych dziedzinowych? Bo wydaje mi się, że dotyczy to tylko każdego roku szkolnego, a nie kalendarzowego. I oczywiście z czego to wynika.

Będę wdzięczna za pomoc
K22

Napisano: 09 paź 2015, 13:26

art. 30 Dz.U. z 2011r. Nr 139, poz. 814

Art. 30. (30) Podmiot zobowiązany do przekazywania danych do zbioru danych szkoły lub placówki oświatowej, zbioru danych jednostki, zbioru danych nauczyciela i zbioru danych ucznia przekazuje dane do bazy danych SIO, w terminie 7 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana w stanie faktycznym, z wyjątkiem danych, o których mowa w art. 8 pkt 1 lit. c, e-k i pkt 2-4, art. 9 pkt 2, art. 14 pkt 25, art. 20 pkt 1, art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. g, w zakresie dotyczącym rodzaju i wymiaru innych zajęć i czynności, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela, art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. i oraz pkt 2 lit. g, w zakresie dotyczącym uzyskania kolejnego stopnia awansu zawodowego, oraz w przypadku nauczycieli w szkołach specjalnych zorganizowanych w podmiotach leczniczych - art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. e oraz ust. 3 pkt 1 lit. c, w zakresie dotyczącym wymiaru zatrudnienia, i art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. g, ust. 3 pkt 1 lit. e oraz ust. 4 pkt 5, a także danych identyfikacyjnych uczniów przystępujących do sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego i egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
xyz@

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem