skarga do wso na decyzję sko w sprawie świadczenia pielęgnac - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 sie 2019, 3:00

Witam...może ktoś poradzi mi, podpowie jak napisać skargę do WSO na negatywna decyzję SKO w sprawie świadczenia pielęgnacyjnego na osobę starszą. :)
witul
Praktykant
Od: 01 lip 2019, 5:06
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 28 sie 2019, 9:44

Tutaj człowieku, na forum pracowników Ośrodków Pomocy Społecznej, szukasz pomocy ?
Jakby chciano Ci pomóc to miałbyś już przyznane prawo do świadczenia, a tak musisz się odwoływać i sądzić.
Jeszcze długa droga przed Tobą, ale nie odpuszczaj i jeśli faktycznie sprawujesz pełną, całodobową opiekę nad osobą niepełnosprawną i spełniasz wszystkie warunki ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz jeśli sądy nie zmienią już solidnie ugruntowanej linii orzeczniczej z jakiegoś powodu, to możesz być pewny, że dostaniesz w konsekwencji wnioskowane świadczenie.

Jeśli sam nie potrafisz napisać skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (w skrócie WSA) miejscowo odpowiedniego dla Ciebie i Twojej sprawy, to jak napisane masz w pouczeniu w decyzji wydanej przez SKO, możesz napisać wniosek do WSA o przydzielenie prawnika / adwokata "z urzędu", który będzie Cie reprezentował przed sądem oraz napisze za Ciebie skargę do sądu. Prawdopodobnie trzeba w tym celu wypełnić odpowiednie formularze (dostępne w Sekretariacie Wydziału lub dostępne w necie)
Za przydzielonego prawnika / adwokata nic nie płacisz, czyli osoba ta robi wszystko za darmo w Twoim imieniu.
Pamiętaj jednakże o upływającym czasie na złożenie skargi do sądu - masz 30 dni od dnia odebrania decyzji SKO.
Zadzwoń do Sekretariatu odpowiedniego Wydziału WSA i zapytaj o szczegóły, co i jak masz zrobić w tym zakresie.

Poza tym masz możliwość poprosić, poprzez napisanie odpowiedniego wniosku do Rzecznika Praw Obywatelskich, o wsparcie przed sądem.
RPO pomaga opiekunom nawet wtedy, gdy skargę wniesie adwokat z urzędu. Oczywiście zdarza się, że jak RPO uzna, że w sprawie nic nie ma do dodania, to w taką sprawę nie wchodzi, tj. nie wspiera opiekuna w WSA swym pismem procesowym.
Spiesz się bo czasu masz "mało" zaledwie 30 dni.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 29 sie 2019, 6:44

Dzieki Krzysztof...to cenne dla mnie co napisałeś, jestem Ci wdzięczny :)
witul
Praktykant
Od: 01 lip 2019, 5:06
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x