uzysk za późno zgłoszony zwrot i zł za zł. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 sie 2019, 15:26

Może ktoś miał podobną sytuację, Pani pobiera zr z dodatkami. Okazało się ,że zapomniała zgłosić uzysk za kwiecień 2019. Aktualnie ma kolejny uzysk za lipiec.Gdyby zgłosiła na bieżąco złapała by się na zł za zł. Co w przypadku kiedy uzyski zgłaszają za późno, po wypłatach pełnych kwot.Decyzja nie była zmieniona.Kasa szła w pełni a teraz przy nowych wnioskach przy ,,okazji'' wychodzą takie kwiatki. Jak praktykujecie zwroty. Czy zwraca całość czy przeliczacie wstecz zł za zł i różnica do zwrotu.W różnych ośrodkach różnie robią., chyba nie??Ma ktoś sprawdzony sposób.Jeżeli za póżno powiadamia to jak praktykujecie.Pozdrawiam.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2019, 22:53

Moim zdaniem powinieneś zrobić uzysk za kwiecień czyli od maja jako zmianę. Kolejna będziesz przeliczać dopiero od sierpnia i jak rozumiem teraz masz przekroczenie całkowite. Czyli za maj czerwiec i lipiec wychodzi ci zł za zł. Jeśli Pani pobrała pełne kwoty to powinna ci teraz zwrócić różnicę pomiędzy zł za zł a pełną kwotą za te trzy miesiące i jeśli pobrała już za sierpień to całą kwotę za sierpień. W sumie tak na logikę te trzy miesiące jeszcze coś się jej należało, a że jak to mówią "skleroza nie boli" to akurat w tym przypadku ktoś (czytaj "ty") musi się napracować.
rochel444
Stażysta
Od: 27 sie 2018, 16:54
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, dodatek osłonowy, czyste powietrze itp.

Napisano: 27 sie 2019, 6:45

Za maj różnica do zwrotu. Czerwiec pełne kwoty bo pani z końcem maja ma świadectwo. Aktualnie jest na zwolnieniu po utracie zatrudnienia od czerwca więc kolejny uzysk za lipiec i teraz mogę zmienić Dec. Na xl za zł. Od sierpnia bo żeby było ciekawie to nadal się łapie. Chodzi mi jak technicznie to zrobić w programie chyba modyfikować kwotę do zwrotu. Tylko zwrotdo naliczania roznicy chyba bez rozpoczęcia bo jego nie pobrała. A teraz zmieniać na biezaco. Mają wstecz z decyzją chyba nie mogę zmieniać. Podpowiedzieć proszę.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2019, 23:19

Po pierwsze: jaki masz program???

Szczerze ja wprowadzałam zmianę bez zapisywania na harmonogramie, liczyłam ile ma do zwrotu, pani wpłacała i robiłam windykację z tą kwotą. (Amazis)

Czerwiec i lipiec się jej należą w pełnych kwotach jak mniemam. Wstecz już nic nie uchylisz oprócz zrobienia decyzji o nienależnie pobranych.
rochel444
Stażysta
Od: 27 sie 2018, 16:54
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, dodatek osłonowy, czyste powietrze itp.

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x