sko uchyliło decyzję i przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia. W pouczeniu jest, że decyzja jest ostateczna w trybie instancyjnym. Czy strona może wnieść skargę na taką decyzję?
Pewnie w pouczeniu jest, że ma tez prawo na wniesienie skargi. Przynajmniej powinno byc.
Takze ma, tylko pozostaje pytanie czy opłaca sie jej skarżyc nawet ostateczną decyzję, ale która uchyla decyzję odmowną i przekazuje sprawę do ponownego rozpatrzenia?
Wydłuży tym tylko sobie postępowanie.
a czy ja teraz powinnam zawiadmonić stronę, że będę rozpatrywała jej sprawe ponownie i że ma się zgłosić w celu złożenia jakiś nowych dowodów?uchylono mi, gdyż nie koniecznie ok było moje uzasadnienie dla strony w decyzji.tu chodzi o szo z czerwca 2014r. nie mam praktyki w odmowach z SKO.
Jezeli do ponownego rozpatrzenia sprawy potrzebujesz jakichś dokumentów, oswiadczeń czy wyjasnień strony, wtedy musisz ją wezwać do ich dostarczenia w ciągu 14 dni. Jeżeli nie, piszesz ponownie decyzje odmowną przykładając sie juz do jej uzasadnienia, zeby w razie odwołania SKO nie miało juz żadnych podstaw przyczepienia sie do czegokolwiek.
m&m bardzo Ci dziękuję. Tylko sko w decyzji kazali ponownie rozpatrzyć uwzględniając aktualny stan. I się zastanawiam czy ja muszę ponownie wywiad przeprowadzać ze stroną w miejscu sprawowania opieki? (chodzi o szo). Dochody ich się nie zmieniają, są rolnikami, mają ziemię i rentę.
organ nie wyjaśnił w sposób wyczerpujący wszystkich istotnych okoliczności sprawy, organ nie wymienił dokładnie dokumentów na podstawie których obliczono dochód. Ja napisałam, że na podstawie posiadanych dokumentów o dochodach dochód na osobę w rodzinie ....wyniósł i przekroczył kryterium .A wg nich chyba powinnam szczegółowo wymienic rodzaje dokumentów. Dodam, że odmowa była z powodu przekroczenia dochodu i braku rezygnacji. Strona to rolniczka i złożyła stosowne oświadczenie o zaprzestaniu wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym. Przypuszczam, że powinnam dokładnie każdy załącznik jaki mi strona przedstawiła opisać w uzasadnieniu.
Bo ja już nie rozumiem czy jak rolnik zaprzestaje prowadzenia to jest to równoznaczne z rezygnacją z zatrudnienia?