udokumentowanie utraty dochodu-rolnik SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 gru 2014, 23:29

jakie dokumenty potwierdzające utratę dochodu ma przedstawić małżonek rolnika? Oświadczenie o zaprzestaniu wykonywania pracy w gosp. rolnym już napisał.
Beatris

Napisano: 17 gru 2014, 11:08

a co chcesz utracać ???
a ten małżonek rolnika to bez rolnika liczony ? a męża / żony nie liczysz do składu rodziny ?
asiak

Napisano: 22 gru 2014, 10:48

nie tak. To jest małżeństwo. Rolnik i małżonek rolnika. Są ubepieczeni w KRUS. Złożyła dokumenty na SzO w związku z opieką nad mężem. Napisała oświadczenie o zaprzestaniu wykonywania pracy w gosp. rolnym.I moje pytanie? Czy w przypadku rolnika wystarczy tylko to oświadczenie? Czy musi być rezygnacja w związku z art.3 pkt.22?
Beatris

Napisano: 23 gru 2014, 14:11

jeszcze w grudniu musi być rezygnacja z pracy ( rozwiązanie umowy o pracę, umowy zlecenia, wyrejestrowanie dz. gosp....) Od stycznia wystarczy niepodejmowanie zatrudnienia. Z rolnikami to jest taki problem , że jeżeli nie pracuje w gosp. rolnym to KRUS wyrejestrowuje z ubezpieczenia, nie dostaną dopłat ......
~o~

Napisano: 23 gru 2014, 14:13

Przy samym zaprzestaniu pracy na ha- nie robi sie utraty dochodu. Dochód z racji posiadania gosp. rolnego liczysz z przelicznika na ha przeliczeniowe
~o~

Napisano: 29 gru 2014, 16:13

dopłaty są przyznawane na gospodarstwo a nie z tytułu ubezpieczenia w krus, mozna pracować w oparciu o umowę o pracę i mieć 20 ha ziemi na które przysługuje dotacja.
marta1986

Napisano: 31 gru 2014, 8:38

ale czy mogę nie liczyc dochodu z gospodarstwa skoro jest renta z tytułu niezdolności do racy w gospodarstwie rolnym. Osoba nie zgadza się na liczenie z nakazu dochodów. Na oświadczeniu zał. nr 9 mam powierzchnię ha przeliceniowych. W odmowie mam podac art.3 pkt. 23 o katalogu dochodów utraconych?I tam nie ma utraty z racji zaprzestania wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym.
Beatris

Napisano: 31 gru 2014, 11:09

Ja też pomimo, że złożyłam oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego i faktycznie całe prowadzenie przeniosłam na czas opieki na pozostałe rodzeństwo, to do zasiłku rodzinnego na dzieci mam dochód z części gosp. liczony. Kiedyś sprawdzałam i jest taki przepis, że sam fakt posiadania już powoduje naliczanie dochodu z ha. przel. i nie ma znaczenia, czy prowadzisz, czy też nie ( tak jest odgórnie ustalone do czasu kiedy wprowadzą jakieś inne rozliczenia podatkowe dla rolników).
Odnośnie tej pani będącej opiekunką męża to niech jeszcze dopyta się w KRUS, bo jeżeli to jest renta KRUS męża z tytułu niezdolności do pracy w gosp. rolnym, to może jej wysokość być uzależniona od tego czy żona w wieku produkcyjnym prowadzi gosp. rolne.
wwo

Napisano: 31 gru 2014, 11:23

A czy możesz coś więcej na ten temat powiedzieć. u mnie akurat pan ma pełną wysokość renty z KRUS. gospodarstwo nadal figuruje na niego. Nie sprzedali, nie wydzierżawili itp. A żona złożyła oświadczenie o zaprzestaniu wykonywania pracy w gospo. rolnym.
Beatris

Napisano: 31 gru 2014, 11:53

Mogę tylko tyle powiedzieć, że w przypadku gdy jest to renta rolnicza, ta pani - opiekunka, żeby mieć pełną wiedzę jak to jest ze świadczeniami z KRUS powinna się w KRUS dopytać. I tyle.
A tak przy okazji szczęśliwego NOWEGO ROKU 2015r dla pracowników świadczeń rodzinnych.
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x