Skarga na GOPS ciąg dalszy koordynacji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 mar 2018, 10:43

Witam,
Pani wczoraj złożyła na nas skargę, bo nie potrzebnie wysłaliśmy wnioski do RCPSu, nie sprawdziliśmy gdzie przebywa jej były mąż- ojciec dzieci. Sprawa opisana tu

https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=61&t=207260517

Już jesteśmy załamane. Cały czas dręczy mnie pytanie, bo może popełniliśmy błąd:Czy jeśli dłużnik, owy ojciec dzieci przyszedł na wywiad alimentacyjny, złożył oświadczenie, że ma firmę w niemczech a w polsce bywa okazjonalnie, przedstawił jakiś niemiecki dokument- jak twierdził potwierdzający prowadzenie działalności to czy te informacje możemy przesłać do RCPS-teraz Wojewody???????????????

To jest postępowanie wobec dłużnika. Czy możemy (prawnie) te dokumenty im udostępniać?
Podpowiedzcie proszę, bo już nie mogę spać :(
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 26 mar 2018, 8:08

Wg mnie jak najbardziej trzeba było przekazać wniosek do Wojewody, skoro macie wiedzę i dokumenty potwierdzające, że ojciec dzieci przebywa za granicą w celach zarobkowych, co wynika z teczki dłużnika, nie przekazanie wniosku było by niedopatrzeniem, mimo że Pani pewnie nie zaznaczyła że Pan za granicą, bo wg. nie to nie członek rodziny, ale dla przepisów Unijnych on zawsze będzie członkiem rodziny, a Pani niech skargę składa do UW, bo to nie Wasza wina, że sprawa tyle trwa.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 26 mar 2018, 8:38

Ja też uważam, że wszystko zrobiłyście dobrze.
Dokumenty znane organowi powinny być wzajemnie przekazywane. Art. 220 kpa
W prawie UE ojciec dziecka na zawsze pozostaje jego rodziną. Pomimo rozwodu rodziców. Pomimo że w Polskim prawie kobieta słusznie nie wpisała go do składu rodziny.
Nieprawidłowo by było, gdybyście nie wysłały do Wojewody tej sprawy.
Jak mawia tu jeden: pijesz kawę :)
Edyta.
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 cze 2017, 14:46
Zajmuję się: snd

Napisano: 26 mar 2018, 8:51

My nie przesłaliśmy tych dokumentów z funduszu, dotyczących dłużnika- ojca, ponieważ nasz radca prawny twierdzi ,że tą to są dwa rożne postępowania i jeśli Wojewoda nie pyta o inne dokumenty , które posiadamy to nie powinniśmy ich udostępniać do innych spraw. Mimo wszystko mamy się ustosunkować do skargi i napisać odpowiedź, chociaż uważamy że ta skarga nie powinna trafić do nas! Skarga dotyczy mi.n, tego, że nie zapoznaliśmy się z rzeczywistą z sytuacją życiową strony i że nie należycie podeszliśmy do rozpatrywania wniosków.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x