Skierowanie kolejnych osób za osoby z częstymi nieobecnościa - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 kwie 2015, 7:14

Czyli wystarczy że np raz do roku (nawet jeśli dwa razy do roku) nie ma kogoś 10 dni to taka osoba może być skierowana na zastępstwo?
Rozumiem długotrwałe nieobecności, ale nawet jak po leczeniu szpitalnym po dwóch miesiącach taka osoba wraca no to mamy nadkomplet, a czasem i to powoduje trudności organizacyjne np. w prowadzeniu zajęć.
I wyczytałam wcześniej że to jest tak że np mamy 18 uczestników na których dostajemy dotację, wydanych zostaje np, 3 decyzje na zastępstwo to mamy 21 uczestników. Pewnie, ze nie zawsze jest u nas komplet uczestników, ale się zdarza; i się zastanawiam jak to ma się do reszty przepisów, np. minimalnej ilości zatrudnionych osób, albo metrażu i łazienek, mam obawy jak to będzie też jak pojedziemy na wycieczkę, trzech uczestników więcej to czasem robi różnicę ;/
ina

Napisano: 22 kwie 2015, 19:32

U nas jeśli jest osoba nieobecna kilka tygodni nie przyjmujemy nikogo, ma zwolnienie/zaświadczenie do lekarza i to wystarcza, natomiast mamy osoby oczekujące na przyjęcie do ośrodka i przychodzą do nas w zależności od deklaracji codziennie lub dwa trzy dni w tygodniu w godzinach które im odpowiadają.
My w razie problemów, mamy sporo osób na wózkach wymagających pomocy, zwracamy się o pomoc do rodziców.
Joaśka 36

Napisano: 28 kwie 2015, 17:10

Przepraszam, ale czy tylko dla mnie nie do końca jest to jasna sytuacja?
Osoby oczekujące, mogą przychodzić codziennie? Dużo macie takich osób?

§ 12. 1. Wskaźnik zatrudnienia pracowników zespołu
wspierająco-aktywizującego wynosi nie mniej
niż 1 etat na:
1) 7 uczestników w domu typu A;
2) 5 uczestników w domu typu B lub C.

Jak rozumieć ten zapis, na wszystkich uczestników? ( czyli z decyzjami, decyzjami na zastępstwo, uczestników przychodzących na zajęcia w ramach klubu?) czy uczestników na których dostajemy pieniądze. Nasza pani kierownik bez porozumienia z nami (czyli z zespołem) podjęła decyzję o przyjęciu tych trzech dodatkowych osób. są dni kiedy nie ma kompletu uczestników, ale zdarzają się dni kiedy jest ich nadkomplet. Jak to ma się do ilości zatrudnienia osób.

Jeszcze nie do końca rozumiem specyfikę tej pracy. No kurka wodna przecież jakieś ustalenia muszą być, a nie rozporządzenie niejednoznaczne, kierowniczka swoje a pracownik najlepiej się nie odzywaj? Decydując się na pracę wiedziałam jaka to praca, przedtem był staż, ale wydaje mi się, że nasz komfort pracy, żeby była wydajna i że byśmy nie powariowali jest ważny!!

Dopiero zapoznaje się z rozporządzeniem i też nie rozumiem dlaczego wskaźnik ilości uczestników z chorobą psychiczną jest wyższy niż z upośledzeniem umysłowym? - przepraszam sama trochę zaśmiecam wątek

p.s. PRACOWNICY ŚDS zaglądacie tutaj?
ino

Napisano: 29 kwie 2015, 19:32

1, Różnica między ilością osób domu typu A, B i C wynika chyba z mniemania, że osoby z zaburzeniami psychicznymi są osobami w miarę sprawnymi intelektualnie i fizycznie - co nie zawsze jest prawdą.
2, ilość osób z decyzjami, kiedyś był zapis że na 1 terapeutę przypada taka ilość uczestników, od dłuższego czasu zapis dotyczy etatu, więc wliczani są również niepełnoetatowi pracownicy i kierownik, zmiana wynika z problemów wielu ŚDSów z zatrudnieniem odpowiedniej ilości pracowników - terapeutów ( nie wliczano kiedyś etatu psychologa, rehabilitanta )itp
3, osoby oczekujące -wszystko zależy od sytuacji, mamy osoby które oczekują na miejsce i przychodzą codziennie, są też osoby przychodzące raz w tygodniu, dwie z nich mają bardzo trudną sytuacje życiową i możliwość przyjścia do śds jest dla nich dużą odmianą, ale jak mówisz sama nie wszyscy uczestnicy są codziennie, komplet osób jest dość rzadko.
Joaśka 36

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x