skład rodziny 500+

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
justa84

skład rodziny 500+

Post autor: justa84 »

pisałam już o tym, ale nie uzyskałam info. Chodzi mi o skład rodziny. Otóż małżeństwo, sprawa rozwodowa w toku. Podzielili się dziećmi. Zona mieszka z jednym dzieckiem, a mąż z drugim dzieckiem. Ponadto mąż mieszka również z partnerką z którą ma dziecko. Jak partnerka składa wniosek to tylko na swoje dziecko i w składzie rodziny ona, to dziecko i ojciec dziecka, to nie wiem jak w przypadku męża i zony?Czy żona na to jedno dziecko i w skłądzie mąż i to drugie dziecko? A mąż?Na te dwoje dzieci, jedno które ma z żoną i drugie któe ma z partnerką? Zamotałam się.
heaka

Re: skład rodziny 500+

Post autor: heaka »

strasznie chaotycznie napisane...
do składu rodziny liczy się dziecko które zamieszkuje z rodzicem, jeżeli ktoś płaci alimenty na dziecko i to dziecko nie mieszka z nim to nie liczy go do składu rodziny
justa84

Post autor: justa84 »

ok. wyjaśnię prościej.
1. Żona i mąż. Mieszkają oddzielnie. Nie mają jeszcze rozwodu ani alimentów.Mają 2 dzieci. Zona mieszka z jednym dzieckiem a mąż z drugim dzieckiem.
W takim przypadku każdy z nich składa wniosek oddzielnie? I kto w składzie rodziny?
2. Tenże mąż mieszka z ze swoim dzieckiem z małżeństwa z partnerką, z którą ma wspólne dziecko. I kto tu składa wniosek? Czy partnerka na ich wspólne dziecko i w składzie tenże ojciec dziecka i dziecko tegoż pana?
aaaa.

Post autor: aaaa. »

wg mnie konkubina ma w skladzie rodziny meza (tej pierwszej pani) i ich wspolne dziecko, jesli nie przekrocza 800 zl.
zona ma w skladzie meza i skalada na dwoje dzieci a z podzialem kasy niech sie dogadaja.
rodzina caly czas pozostaja poki nie maja rozwodu, chyba ze maja orzeczony podzial dzieci to zmienia postac rzeczy. ale tego nie napisalas, wiec nie wiem.
ma ktos inne zdanie?
ODPOWIEDZ