skład rodziny 500 + - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 mar 2016, 9:12

Proszę o radę w takiej sprawie :
konkubinat , mają wspólne dziecko , które jest najmłodsze w tej rodzinie :
- konkubent ma swoje w wieku 12 lat,
- konkubina ma swoje w wieku 15 lat,
- ich wspólne ma 8 lat.
Wiem, że będą dwa wnioski , ale jakie będą składy rodzin.
~123

Napisano: 23 mar 2016, 9:18

Składy rodzin w obu przypadkach będą takie same
dziecko ich połączyło w jedną rodzinę a wnioski jak się dogadają (w kwestii wspólnego dziecka) i jak spełniają kryterium dochodowe to dwa. dochody te same dzielone na 5 os w rodzinie
Tayfel
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2016, 9:33

A jeżeli nie spełniają kryterium, to które dziecko jest pierwsze . I czy konkubentowi przysługuje 500 na jego dziecko bez dochodu , jeżeli będzie składał tylko na swoje.
~123

Napisano: 23 mar 2016, 9:49

Wg wieku. Najstarsze z trójki będzie pierwszym, na które trzeba będzie spelnic kryterium.
m&m

Napisano: 23 mar 2016, 10:02

Czy na pewno tak jest?? chodzi mi o skład rodziny? jakie jest powiązanie pomiędzy konkubiną a dzieckiem konkubenta ( które nie jest ich wspólnym)? Czy nie powinno być tak, że pan składa powiedzmy na swoje i w składzie rodziny jest on jego dziecko dziecko wspólne i konkubina, a u niej ona jej dziecko, dziecko wspólne i Pan? Nie bardzo wiem na jakiej podstawie wpisać dziecko, które jest tak naprawdę obce.
kk91

Napisano: 23 mar 2016, 10:25

kk91 pisze:Czy na pewno tak jest?? chodzi mi o skład rodziny? jakie jest powiązanie pomiędzy konkubiną a dzieckiem konkubenta ( które nie jest ich wspólnym)? Czy nie powinno być tak, że pan składa powiedzmy na swoje i w składzie rodziny jest on jego dziecko dziecko wspólne i konkubina, a u niej ona jej dziecko, dziecko wspólne i Pan? Nie bardzo wiem na jakiej podstawie wpisać dziecko, które jest tak naprawdę obce.
Mając wspólne dziecko tworzą jedną rodzinę.
Pan owszem wnioskuje na swoje dziecko, ale w składzie musi podac wszystkich pozostałych. Nawet wynika to z logiki.
Podając konkubinę do składu rodziny i ich wspólne dziecko musiał by podać jej dochody i te dochody liczone byłyby na 4, pomimo ze cała rodzina ponosi koszty utrzymania także na to trzecie dziecko, które jest konkubiny, które zarazem jest piątym członkiem rodziny.
m&m

Napisano: 23 mar 2016, 15:53

m&m pisze:Wg wieku. Najstarsze z trójki będzie pierwszym, na które trzeba będzie spelnic kryterium.

Taką informacje otrzymałam też w ministerstwie
gopi11
Stażysta
Od: 25 sty 2016, 9:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2016, 15:42

natomiast na szkoleniu mówiono cz skład rodziny 4 osoby bez dziecka konkubina
Gość

Napisano: 23 kwie 2016, 16:03

to bez sensu
jak dasz 4 osoby do skladu to gdzie będzie dziecko konkubenta
jako osoba nieletnie samotnie gospodarująca i składająca sama na siebie?
Gabrycha.A
Stażysta
Od: 24 mar 2016, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2016, 16:03

moim zdaniem i z informacji które uzyskałam na szkoleniach zarówno konkubina jak i konkubent nie mogą w składzie rodziny podawać nie swoje dziecko Czyli konkubent składa wniosek na swoje dziecko gdzie w składzie rodziny podaje konkubinę i dziecko wspólne Na dziecko wspólne muszą się dogadać kto z nich we wniosku wskaże jako dziecko uprawnione do świadczenia
asob

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x