skład rodziny 500 + - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 mar 2016, 9:12

Proszę o radę w takiej sprawie :
konkubinat , mają wspólne dziecko , które jest najmłodsze w tej rodzinie :
- konkubent ma swoje w wieku 12 lat,
- konkubina ma swoje w wieku 15 lat,
- ich wspólne ma 8 lat.
Wiem, że będą dwa wnioski , ale jakie będą składy rodzin.
~123

Napisano: 23 mar 2016, 9:18

Składy rodzin w obu przypadkach będą takie same
dziecko ich połączyło w jedną rodzinę a wnioski jak się dogadają (w kwestii wspólnego dziecka) i jak spełniają kryterium dochodowe to dwa. dochody te same dzielone na 5 os w rodzinie
Tayfel
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2016, 9:33

A jeżeli nie spełniają kryterium, to które dziecko jest pierwsze . I czy konkubentowi przysługuje 500 na jego dziecko bez dochodu , jeżeli będzie składał tylko na swoje.
~123

Napisano: 23 mar 2016, 9:49

Wg wieku. Najstarsze z trójki będzie pierwszym, na które trzeba będzie spelnic kryterium.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2016, 10:02

Czy na pewno tak jest?? chodzi mi o skład rodziny? jakie jest powiązanie pomiędzy konkubiną a dzieckiem konkubenta ( które nie jest ich wspólnym)? Czy nie powinno być tak, że pan składa powiedzmy na swoje i w składzie rodziny jest on jego dziecko dziecko wspólne i konkubina, a u niej ona jej dziecko, dziecko wspólne i Pan? Nie bardzo wiem na jakiej podstawie wpisać dziecko, które jest tak naprawdę obce.
kk91

Napisano: 23 mar 2016, 10:25

kk91 pisze:Czy na pewno tak jest?? chodzi mi o skład rodziny? jakie jest powiązanie pomiędzy konkubiną a dzieckiem konkubenta ( które nie jest ich wspólnym)? Czy nie powinno być tak, że pan składa powiedzmy na swoje i w składzie rodziny jest on jego dziecko dziecko wspólne i konkubina, a u niej ona jej dziecko, dziecko wspólne i Pan? Nie bardzo wiem na jakiej podstawie wpisać dziecko, które jest tak naprawdę obce.
Mając wspólne dziecko tworzą jedną rodzinę.
Pan owszem wnioskuje na swoje dziecko, ale w składzie musi podac wszystkich pozostałych. Nawet wynika to z logiki.
Podając konkubinę do składu rodziny i ich wspólne dziecko musiał by podać jej dochody i te dochody liczone byłyby na 4, pomimo ze cała rodzina ponosi koszty utrzymania także na to trzecie dziecko, które jest konkubiny, które zarazem jest piątym członkiem rodziny.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2016, 15:53

m&m pisze:Wg wieku. Najstarsze z trójki będzie pierwszym, na które trzeba będzie spelnic kryterium.

Taką informacje otrzymałam też w ministerstwie
gopi11
Stażysta
Od: 25 sty 2016, 9:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2016, 15:42

natomiast na szkoleniu mówiono cz skład rodziny 4 osoby bez dziecka konkubina
Gość

Napisano: 23 kwie 2016, 16:03

to bez sensu
jak dasz 4 osoby do skladu to gdzie będzie dziecko konkubenta
jako osoba nieletnie samotnie gospodarująca i składająca sama na siebie?
Gabrycha.A
Stażysta
Od: 24 mar 2016, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2016, 16:03

moim zdaniem i z informacji które uzyskałam na szkoleniach zarówno konkubina jak i konkubent nie mogą w składzie rodziny podawać nie swoje dziecko Czyli konkubent składa wniosek na swoje dziecko gdzie w składzie rodziny podaje konkubinę i dziecko wspólne Na dziecko wspólne muszą się dogadać kto z nich we wniosku wskaże jako dziecko uprawnione do świadczenia
asob

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x