skład rodziny 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 14 kwie 2016, 8:16

rodzina 7 osobowa:
ojciec - 2 własnych dzieci
matka - 2 własnych dzieci
ojciec i matka - 1 wspólne dziecko
w kwietniu zawarli związek małżeński.

wniosek jeden może złożyć mąż albo żona na wszystkie dzieci (5)
skład rodziny będzie 7 osobowy
pawel.w

Napisano: 14 kwie 2016, 8:18

tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2016, 8:53

Należy złożyć 2 osobne wnioski, ojciec na swoje dzieci, a matka na swoje, jedno z nich wpisuje we wniosku dziecko wspólne. W obu wnioskach będzie taki sam skład rodziny i to samo dziecko, będzie dzieckiem pierwszym.
Art 4 ust. 2
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 14 kwie 2016, 12:49

wg art. 4.2 ustawy to Zyta 87 ma rację
ale czy jak już są małżeństwem to nie może jedno z nich złożyć ?
pawel.w

Napisano: 14 kwie 2016, 19:04

Ja mam podobny przypadek i dzwoniłam do MPiPS na infolinię to mi pani powiedziała, że jeden wniosek składają
i jak żona będzie składać wniosek to w składzie rodziny wpisuje męża i wszystkie 5 dzieci, a dzieci męża z 1 małżeństwa w składzie rodziny pisze stopień pokrewieństwa - pasierb lub pasierbica.
Nie do końca mnie przekonała bo co z art. 4 ust.2 ustawy ?
aagaa

Napisano: 14 kwie 2016, 19:28

Wg. ustawy może matka albo ojciec, więc 2 wnioski a skład rodziny 7 osób w jednym i drugim wniosku.
edyta oz

Napisano: 15 kwie 2016, 7:06

No właśnie jak złożą 2 wnioski każdy oddzielnie to na tym stracą bo ubiegają się bez dochodu czyli na drugie i kolejne dzieci.
W przypadku jednego wniosku tracą tylko 500 zł. bo wypada im tylko jedno dziecko.
W przypadku 2 wniosków tracą każdy z rodziców po 500 zł. czyli razem 1000 zł.
I bądź tu mądry.
pawel.w

Napisano: 15 kwie 2016, 9:14

Składają dwa wnioski, ale liczysz jak jedną wspólną rodzinę. Dlatego w każdym wniosku podają takie same składy 7 osobowe. I tylko jedno dziecko będzie z kryterium dochodowym, reszta bez.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2016, 8:18

Do m&m nie bardzo rozumie.
Składają dwa wnioski, każdy z rodziców na swoje dzieci + na wspólne dziecko wnioskuje jedno z nich, skład rodziny piszą każdy z nich 7 osobowy.
Ojciec składa wniosek na dwoje swoich dzieci i dostaje na jedno 500 zł. (dochód rodziny przekracza)
Matka składa wniosek na dwoje swoich dzieci + wspólne dziecko i dostaje 1000 zł.
Czyli w takim wypadku są 1000 zł. do tyłu.
alka5

Napisano: 17 kwie 2016, 10:07

Art. 4. ust. 2. Świadczenie wychowawcze przysługuje matce, ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka.

Mężczyzna nie może złożyć wniosku, w którym ubiega się o świadczenie na wszystkie dzieci, chyba że wystąpił do sądu o przysposobienie dzieci jego obecnej żony, jeżeli nie to W składzie rodziny wpisuje wszystkich, ale w tabeli A i B mogą być tylko jego dzieci.
Oczywiście aby móc wpisać do składu rodziny i/lub się starać o 500 zł na swoje dzieci z poprzedniego małżeństwa, mężczyzna musi mieć orzeczenie sądu o tym że dzieci pozostają pod jego opieką, albo opieką naprzemienną. Jeśli dzieci pochodzą z konkubinatu to powinien być przeprowadzony wywiad środowiskowy kto faktycznie zajmuje się dziećmi, czy on czy jego była partnerka.

Kobieta składa tylko na swoje dzieci, w składzie rodziny wszyscy, z zastrzeżeniem jak wyżej, dotyczącym faktycznej opieki nad dziećmi.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x