skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 8:41

witam mam pytanie odnośnie składu rodziny.
kobieta rozwódka
z poprzednim męzem(ojciec I) na dziecko na które ma zasądzone alimenty
ma kolejne dziecko z innym(ojciec II) (uznane +zminienione nazwisko) i jeszcze jedno jednak wpisane jest na byłego męza ( nie mineło ileś tam dni od rozwodu jak się urodziło) sprawa w toku

teraz jaki skład rodziny?
na dzień dzisiejszy jest matka + dzieci(z zasądzonymi alimentami)+ ojciec II z dzieckiem
(oczywiście bez tego ostatniego dziecka)

moze byc np.:
matka +ostatnie dziecko + ojciec ?
nowy wniosek = nowa sprawa bo chyba nie da się zrobić zmiany i dopisac tego dziecka bo co z ojcem ? zasądzone alimenty + jego dochód? zagmatwałam się:(

prosze o pomoc
mmm

Napisano: 16 kwie 2014, 8:54

skład rodziny podajesz na dzień dzisiejszy czyli matka , wszystkie dzieci i drugi ojciec, nawet jak mówi, że dziecko jest innego to pierwsze musi to udowodnić w małżeństwie zawsze jest tak że dziecko jest męża matki
~inka

Napisano: 16 kwie 2014, 9:33

inka tylko ona z drugim nie sa małżeństwem :( i z pierwszym też już nie (rozwiedziona) w tym problem
z drugim ojcem ma dwójke dzieci (jedno uznane a drugie zapisane na byłego męza)

zasiłek rodzinny chce juz nie chce czekać na wyrok sadu i uznanie dziecka
mmm

Napisano: 16 kwie 2014, 9:48

Z drugim Panem ma wspólne dziecko i z nim tworzy rodzinę, ZR należy się na wszystkie dzieci. W składzie rodziny Pani, drugi Pan i wszystkie dzieci.
Ruda1

Napisano: 16 kwie 2014, 9:54

a czyj dochód wtedy skoro na to najmłodsze nie ma zasądzonych alimentów od byłego a obecny jeszcze go nie uznał?
mmm

Napisano: 16 kwie 2014, 10:00

mmm - dochod czlonkow rodziny...skoro czlonkiem rodziny jest ojciec drugiego dziecka to jego dochody i matki...pani nie jest osoba samotnie wychowujaca dzieci, tworza pelna rodzine i obojetnie czyje sa pozostale dzieci i czy sa na nie zasadzone alimenty - zasilek rodzinny przysluguje na wszystkie jesli spelniaja jako rodzina kryterium dochodowe
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 11:14

ciągle nie jestem pewna tego składu rodziny... chyba was nie rozumie i napisze jeszcze raz jak to wyglada bo może wczesniej troche mogłam namieszac

pani X ma w sumie 4(abcd) dzieci
dwoje(ab) z panem Y i dwoje(cd) z panem Z
pan Y to były mąż dlatego na dzieci ab są zasądzone alimenty
z panem Z nie są małżeństwem ale mają wspolne dzieci(cd)( tworzą rodzine)
dziecko c urodziło sie w trakcie małżeństwa Pani X z panem Y ale pan Z uznał dziecko c i sadowo uznali dziecko c za jego dziecko
następnie urodziło się dziecko d którego ojcem w akcie urodzenia jest pan Y (jak pisałam wyżej dziecko d urodziło sie świeżo po rozwodzie)
sprawa uznania dziecka d przez pana Z w toku,

czyli w składzie rodziny powinna byc matka+ojciec+ dzieci ale według powyższego wychodzi mi dwóch ojców bo:
1.Pani X z dziećmi abc + ojciec Z
2.Pani X z dzieckiem d + ojciec Y
3.Pani X z dzieckiem abcd + ojciec Y (ale co wtedy z ojcem Z i jego dzieckiem c?)
4.Pani X z dziećmi abcd + ojciec Z (ale co wtedy z ojcem Y i jego dzieckiem d?)
mmm

Napisano: 16 kwie 2014, 11:31

mmm za bardzo kombi\nujesz;-) co ty tu za rodziny poligamiczne chcesz tworzyc?:D sama napisalas,ze pani tworzy rodzine z dziecmi (wszystkimi) i panem Z - i to jest jedyny sklad rodziny w jej wniosku o rodzinne na wszystkie wychowywane przez nia dzieci
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 11:46

chyba najprościej będzie jak weźmiesz ustawę i przeczytasz ją ze zrozumieniem, bo tak to wszystko zakreciłaś, że już sama nie panujesz
mila1

Napisano: 16 kwie 2014, 13:07

no zakreciłam się strasznie:(

ustawe czytam i czytam
art.3 ust.16 :rodzinie- oznacza to następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci......idt.

czyli zakładamy ze biorę matkę wszystkie dzieci + ojca Z z którym jest teraz ok.

ale nie daje mi spokoju fakt ze to dziecko ostatnie d ma innego ojca(w dokumentach) i na niego nie są zasądzone alimenty ani nic, ma to znaczenie?
oficjalnie sa po rozwodzie czyli małżeństwem nie są wiec ok
mmm

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x