skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 maja 2014, 13:33

ojciec dziecka, dziecko, niepełnoletnia matka - kto w składzie rodziny do ZR i JZ?
Gość

Napisano: 08 maja 2014, 13:34

dziecko uznane?
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 14:08

nie wiem , a jaka wersja jest gdyby było uznane i jaka gdyby nie było uznane
Gość

Napisano: 08 maja 2014, 14:18

Jak nie zostało uznane (co jest najbardziej prawdopodobne z uwagi na wiek matki) to ojca w składzie nie ma- w świetle prawa jest nieznany. Skład rodziny:matka i dziecko. Wniosek składa z przedstawicielem ustawowym bo nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.
Jeśli dziecko jest uznane (miałam tylko jeden taki przypadek ale u mnie nieletnia zawarła związek małżeński i z ta chwilą zaczęła być traktowana jak pełnoletnia- zgodnie z KRiO o ile pamiętam), skład rodziny matka, ojciec dziecka i dziecko. Wniosek składała dziewczyna bo pomimo wieku była pełnoletnia ( już bez udziału przedstawiciela ustawowego- z wiadomych względów). ;)
Rozumiem, że dziecko nie ma opiekuna prawnego?
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 14:26

nie ma jeszcze opiekuna prawnego
Ale gdy dziecko nie jest uznane to musi chyba być opiekun i w składzie rodziny jest chyba tylko dziecko, nie wiem czy dobrze myślę
Gość

Napisano: 08 maja 2014, 14:57

czy dziecko MUSI mieć opiekuna prawnego w takiej sytuacji, nie wiem. Wydaje się to konieczne (do czasu uzyskania pełnoletności przez matkę), ale czy obowiązek (a nie możliwość) objęcia opieką ma jakieś umocowanie i na kim spoczywa- nie wiem.
U mnie jest tak:
Jak przychodzi po becika nieletnia i opiekuna brak- młoda składa wniosek wraz z przedstawicielem ustawowym
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x