Jak nie zostało uznane (co jest najbardziej prawdopodobne z uwagi na wiek matki) to ojca w składzie nie ma- w świetle prawa jest nieznany. Skład rodziny:matka i dziecko. Wniosek składa z przedstawicielem ustawowym bo nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.
Jeśli dziecko jest uznane (miałam tylko jeden taki przypadek ale u mnie nieletnia zawarła związek małżeński i z ta chwilą zaczęła być traktowana jak pełnoletnia- zgodnie z KRiO o ile pamiętam), skład rodziny matka, ojciec dziecka i dziecko. Wniosek składała dziewczyna bo pomimo wieku była pełnoletnia ( już bez udziału przedstawiciela ustawowego- z wiadomych względów).
Rozumiem, że dziecko nie ma opiekuna prawnego?
nie ma jeszcze opiekuna prawnego
Ale gdy dziecko nie jest uznane to musi chyba być opiekun i w składzie rodziny jest chyba tylko dziecko, nie wiem czy dobrze myślę
czy dziecko MUSI mieć opiekuna prawnego w takiej sytuacji, nie wiem. Wydaje się to konieczne (do czasu uzyskania pełnoletności przez matkę), ale czy obowiązek (a nie możliwość) objęcia opieką ma jakieś umocowanie i na kim spoczywa- nie wiem.
U mnie jest tak:
Jak przychodzi po becika nieletnia i opiekuna brak- młoda składa wniosek wraz z przedstawicielem ustawowym