osoba che sie ubiegac o SZO, wcześniej nie pobierała sp ani szo, nie wiedziała o takiej możliwości. córka opiekuje się matka niepełnosprawna w stop. znacznym który ma od 2003 roku, córka ta pracowała do stycznia 2012 r. potem była zarejestrowana w UP, nie może podjąć pracy bo od 2012 r, kiedy to wróciła z pracy z za granicy, bo stan zdrowia matki sie pogorszył opiekuje sie matką. Czy tu można przyznać SZO?? raczej ja sie skłaniam ku odmowie, nie ma związku rezygnacji z pracy , potem PuP, z za granicy ma tylko zaświadczenie od kiedy do kiedy pracowała. gdyby przyszła w 2012 pewnie by dostała ŚP, a teraz nic?
no ma tylko zaświadczenie do kiedy pracowała w jakiej firmie, jak to było za granica to może tez oświadczyć. No ja myślę ze jednak jak złoży wniosek to odmowa i niech sie odwoła do SKO, może oni przyznają.
Miałam podobną sytuację ale mnie prócz zaświadczenia o okresie zatrudnienia kobitka przytargała również coś w rodzaju opinii od pracodawcy. Wynikało z niej, że była dobrym pracownikiem i że sama zrezygnowała z roboty bo musi wrócić do Polski opiekować się matką. Sprawa czysta. Jeśli Twoja babeczka faktyczne wróciła do kraju ze względu na stan zdrowia członka rodziny i jej pracodawca znał powód rezygnacji to może uda jej się podobny kwit uzyskać? Jeśli oczywiście ma kontakt z tym pracodawcą.