Sklad rodziny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 paź 2014, 12:31

Mam pytanko: pełnoletnia osoba uprawniona składa na FA na siebie, ma dziecko i uczy się. w składzie rodziny umieszcza siebie , swoje dziecko i ojca tego dziecka. Czy musi umieścić w składzie rodziny swoją matkę, jeśli nie ma od niej zasądzonych alimentów? Alimenty zasądzone są od ojca. :?:
~becia

Napisano: 08 paź 2014, 12:55

Ja myślę że w tym wypadku w składzie rodziny powinna byc osoba uprawniona ( czyli pełnoletnia osoba która złożyła wniosek) oraz jej matka . w definicji rodziny nie ma mowy o dziecku i konkubencie osoby uprawnionej
Lolitta

Napisano: 08 paź 2014, 13:53

jeżeli składał by na swoje dziecko o Fa i osobno na Siebie
to dwa różne od siebie składy rodziny
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2014, 14:01

jeżeli pełnoletnia osoba uprawniona do fa mająca dziecko i konkubenta składa sama na siebie wniosek o świadczenia z fa to w składzie rodziny nie wykazuje własnego dziecka i konkubenta tylko rodzica (oczywiście jeżeli to od niego nie są zasądzone alimenty). Jeżeli np. ma niepełnoletnie rodzeństwo i matka pełnoletniej osoby uprawnionej (posiadającej własne dziecko) składa wniosek na pozostałe rodzeństwo to myślę, że w składzie rodziny ta pełnoletnia osoba uprawniona umieszcza oprócz matki także rodzeństwo na które matka w innym wniosku ubiega się o świadczenia z fa.
Jak będzie składać wniosek o rodzinne to ta pełnoletnia będzie wskazywać w składzie rodziny siebie, dziecko i konkubenta. Trochę to zakręcone ale cóż takie przepisy ...
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x