Mam pytanko: pełnoletnia osoba uprawniona składa na FA na siebie, ma dziecko i uczy się. w składzie rodziny umieszcza siebie , swoje dziecko i ojca tego dziecka. Czy musi umieścić w składzie rodziny swoją matkę, jeśli nie ma od niej zasądzonych alimentów? Alimenty zasądzone są od ojca.
Ja myślę że w tym wypadku w składzie rodziny powinna byc osoba uprawniona ( czyli pełnoletnia osoba która złożyła wniosek) oraz jej matka . w definicji rodziny nie ma mowy o dziecku i konkubencie osoby uprawnionej
jeżeli pełnoletnia osoba uprawniona do fa mająca dziecko i konkubenta składa sama na siebie wniosek o świadczenia z fa to w składzie rodziny nie wykazuje własnego dziecka i konkubenta tylko rodzica (oczywiście jeżeli to od niego nie są zasądzone alimenty). Jeżeli np. ma niepełnoletnie rodzeństwo i matka pełnoletniej osoby uprawnionej (posiadającej własne dziecko) składa wniosek na pozostałe rodzeństwo to myślę, że w składzie rodziny ta pełnoletnia osoba uprawniona umieszcza oprócz matki także rodzeństwo na które matka w innym wniosku ubiega się o świadczenia z fa.
Jak będzie składać wniosek o rodzinne to ta pełnoletnia będzie wskazywać w składzie rodziny siebie, dziecko i konkubenta. Trochę to zakręcone ale cóż takie przepisy ...