Skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 lut 2016, 11:18

Witam
Mam taki przypadek i w sumie to nie wiem co z tym zrobić, gdyż nie znalazłam żadnego przepisu, który zabrania zrobienia tak jak chce świadczeniobiorca.

Kobieta ma troje dzieci z czego dwoje jest pełnoletnich. Rodzinne pobiera tylko na najmłodszą córkę. Składając wniosek w październiku do składu rodziny wpisała całą pięcioosobową rodzinę, ale w związku z brakiem dokumentów dotyczących pełnoletniej córki wykreśliła ją ze składu rodziny. Załapali się na rodzinne na styk. Teraz zgłosiła, że pełnoletni syn podjął zatrudnienie i że chce go wykreślić ze składu rodziny, natomiast chce wpisać wykreśloną wcześniej córkę. Chce tak zrobić gdyż jako czteroosobowa rodzina z nowym dochodem nie będą pobierać rodzinnego.

Co mam zrobić? Czy można zrobić tak jak Kobieta chce? Czy można to np. podciągnąć pod art. 25 - jako zmiana sytuacji rodziny - jedno się usamodzielniło a drugie wróciło do rodziców? Podpowiedzcie, bo już mam mętlik w głowie.
Dzięki.
PatrycjaGOPS

Napisano: 15 lut 2016, 11:42

ehhh ludzie to kombinują jak mogą, jeżeli ci napisze oświadczenie że syn nie jest już na jej utrzymaniu i prowadzi odrębne gospodarstwo domowe, a córka natomiast odwrotnie to raczej nie masz wyjścia
masterm

Napisano: 15 lut 2016, 11:43

z tym, że dochody córki oczywiscie :) ze wszytskimi niezbędnymi dokumentami :)
masterm

Napisano: 15 lut 2016, 14:43

Dzięki masterm :)
PatrycjaGOPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x