zł z zł jak wyliczyć co do grosza? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 lut 2016, 10:52

Mam wniosek - do zł za zł. Pan miał dochód z pracy i jedno zlecenie na 79,18 zł. Oczywiście jeden podatek. Jak policzyć podatek żeby było właściwie, bo tu każdy grosz ma znaczenie.
Czy podatek:
- proporcjonalnie do dochodu,
- proporcjonalnie do (dochód - składki społeczne) tak jak jest wyliczany dochód w PITach
Poradźcie do tej pory liczyłam do dochodu, ale miałam przypadek pracy zwykłej i w połowie roku jako wojskowy. Od jednej pracy były składki społeczne od drugiej nie. Wyliczenie podatku w stosunku do dochodu w tym przypadku się nie sprawdzało.
Jak to liczyć tu tak łatwo popełnić błąd
julcia

Napisano: 15 lut 2016, 10:58

super picuś glancuś powinno być proporcjonalnie do dochodu pomniejszonego o składki bo to jest podstawą opodatkowania. My od lat idziemy na skróty i liczymy względem dochodu brutto.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 lut 2016, 11:02

Ale to liczenie proporcjonalnie to wynika z czegoś, z jakiejś interpretacji ministerstwa czy to tylko nasz pomysł. Tak sobie myślę, że policzę święcie przekonana że dobrze, zjawi się kontrola i będzie mieć inny sposób liczenia i mi powie że źle wydana decyzja i kasa do zwrotu. I za parę groszy kupa roboty i wstydu przed petentem
julcia

Napisano: 15 lut 2016, 11:07

to zwyczajna matematyka ;)
w analogiczny sposób w 2004 - 2006 USy z mojego terenu obliczały podatek indywidualny przy wspólnym rozliczaniu, więc raczej dobrze. Nikt nam się nie czepił do tej pory w wyzszych instancjach.

a kontrola nie może sobie od tak mówić, że decyzja źle wydana, jak mają wątpliwości to się decyzję kieruje do uniewaznienia w SKO i oni orzekną czy jest dobra czy nie
widzimisię pani Krysi z UW to jest dobre przy wyborze kawy / herbaty do picia :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 lut 2016, 11:11

liczę proporcje od podatku (i zaokrąglam oczywiście do pełnych złotych)
Nie bawię się w liczenie dochodu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2016, 11:16

Jak wyliczenie tak czy inaczej powoduje ustalenie prawa do świadczeń to może i nie trzeba się bawić, ale przy wyliczeniu przy zł za zł musi być dokładne bo jaki dochód strony takie przekroczenie i pomniejszenie świadczeń. Tutaj to chyba trzeba się pobawić, tylko którymi zabawkami?
julcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x