Skład rodziny

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
PaulinaKG
Praktykant
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR
Kontakt:

Skład rodziny

Post autor: PaulinaKG »

hej, wiem że już temat już był, ale i tak nie mogę zrozumieć.
Powiedźcie proszę, czy w składzie rodziny zawsze musi być ojciec dziecka? Mamy sytuację, że pani ma dzieci z ojcem A i są zasądzone alimenty, oraz z ojcem B. Na 1 dziecko ojca B są zasądzone alimenty, natomiast drugie dopiero co się urodziło, więc alimentów nie ma. Czy we tym przypadku musi być wpisany ojciec B we wniosku na ostatnie dziecko?
Mam mętlik w głowie po szkoleniu z P. Mazurkiewiczem, bo w mam zapisane w notatkach, że jeżeli Panna ma dzieci z ojcem A i ojcem B, to sama decyduje kogo ma wpisać w skład rodziny, albo nie musi wpisywać wcale.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: Skład rodziny

Post autor: Szarak »

A Pani jest samotnie wychowująca ?
PaulinaKG
Praktykant
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR
Kontakt:

Post autor: PaulinaKG »

Pani nie chciała wpisać w skład rodziny ojca dziecka, na wniosku nie wnioskowała o samotne wychowywanie. Nie wiem czy mieszka z ojcem dziecka. Ze szkolenia z. P. Mazurkiewiczem zrozumiałam że skład rodziny na podstawie art. 17a u. o ś.r. ustala matka, tzn. ona decyduje kogo wpisać, a my nie powinniśmy tego negować.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Więc Pani wpisała się jako samotnie wychowująca. Tam gdzie ma alimenty na dzieci można przyznać co do ostatniego wezwanie na 3 miesiące.
ODPOWIEDZ