skład rodziny, czyje dochody?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: skład rodziny, czyje dochody?

Post autor: Tom. »

mogę się wtracić? bo widzę, że emocje niezdrowo rosną....
rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci(...)
biorąc niezamieszkującego wspólnie małżonka wnioskodawcy do składu rodziny trzeba wziąć jego dziecko nawet jeżeli nie zamieszkuje z wnioskodawcą ale zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu tego małżonka
dlaczego? bo:
zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci(...)
oznacza dzieci zamieszkujące wspólnie z małżonkami (obydwojgiem lub jednym z nich) i pozostające na ich utrzymaniu (obydwojga lub jednego z nich)
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Przyznaj się kim jesteś...? Zgaga itp.? Czemu ubliżasz anonimowo? Odkryj przyłbicę! :D
Kiedy zrozumiesz że stan prawny dotyczy li tylko małżonków którzy bez względy na to czy zamieszkują czy nie z wnioskodawcą muszą znaleźć się w składzie rodziny? Nie ma przecież zapisu który stanowi że w skład rodziny należy wpisać zamieszkujących wspólnie małżonków tylko zamieszkujące wspólnie dzieci. Kiedy to dotrze do twojej łepetynki?
To jest właśnie Twoja znajomość przepisów...
Mam wrażenie że zaraz się popłaczesz...
Chłopie, "tydzień wcześniej" sytuacja rodzinna strony wyglądała nieco inaczej -nie zachowuj się jak miernota intelektualny.
Może tydzień wcześniej sytuacja wyglądała tak, że nie byli małżeństwem...? :D
Co ty mi tu imputujesz chłopaku? Jak dla mnie to do składu rodziny we wnioskach które przyjmujesz możesz sobie dopisywać nawet dzieci sąsiada. Cały szkopuł tkwi w tym czy jesteś w stanie dobrze to uzasadnić.
A to jest najlepsze...Ty naprawdę nie wiesz o czym mówisz!
P.S. Mam taką zasadę, intelektualnie mierną, ale "żelazną": przy dziewczynkach, nie płaczę... ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
paulina124
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: paulina124 »

wg mnie skład rodziny mąż, żona, dwoje dzieci
liczy się stan prawny nie faktyczny, nawet jak oni nie mieszkają razem ale nie mają wyroków o separacji czy opiece naprzemiennej to muszą być wszyscy w składzie rodziny
a druga sprawa to to na które ona dziecko wnioskuje, jak chce tylko na to drugie to niech sobie zawnioskuje tylko na to drugie, mąż może złożyć tylko na pierwsze z takim samym składem rodziny
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Było kiedyś takie słynne powiedzenie: "Nikt nam nie powie, że białe jest białe, a czarne jest czarne..." :lol:
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
abc

Post autor: abc »

Tom. pisze:rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci(...)
Do składu rodziny: małżonkowie i z zamieszkujące z nimi wspólnie dzieci. Wspólnie oznacza zamieszkujące razem z męża i z żoną. Porzyjemy zobaczymy jak interpretować będą to sądy.
noteev pisze:Przyznaj się kim jesteś...? Zgaga itp.? Czemu ubliżasz anonimowo? Odkryj przyłbicę! :D
Nazwisko mam podać? :lol:
noteev pisze:P.S. Mam taką zasadę, intelektualnie mierną, ale "żelazną": przy dziewczynkach, nie płaczę... ;)
Fakycznie mierna intelektualnie to zasada i zamiast żelazna powinno być betonowa - męska bardzo :lol: A tak zapytam z ciekawości przy kim płaczesz? :lol:
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

abc pisze:Wspólnie oznacza zamieszkujące razem z męża i z żoną.
Odważna teza, biorąc pod uwagę, że małżonkowie nie zamieszkują razem. Trzymając się takiej wykładni to w tej rodzinie nie ma żadnych dzieci mieszkających wspólnie i z mamą, i z tatą ;)
abc

Przepraszam noteev byłem w błędzie a Tom. mnie z niego wyprowadził.

Jan Kowalski ;)
paulina124
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: paulina124 »

przecież dziecko które jest na studiach w innym mieście, ale nadal na utrzymaniu rodziny wpisujemy w skład rodziny mimo, że nie zamieszkuje faktycznie z rodziną.
Ten zapis (...) zamieszkujące wspólnie z tymi osobami (...) dotyczy przede wszystkim sytuacji gdy jest wyrok sądu że "miejscem zamieszkania dziecka jest każdorazowe miejsce zamieszkania matki" i wtedy mamy podstawę żeby przyznać matce nie ojcu, bo taka jest sytuacja prawna, nawet gdyby faktycznie było inaczej to nas i tak wiąże to co jest w wyroku.
Tutaj żadna kontrola na pewno nie zarzuci Ci że źle podałaś skład rodziny jeśli wpiszesz całą czwórkę,
A swoją drogą to jak ona tak bardzo nie chce podawać tego pierwszego dziecka to niech nie podaje, przecież Ty nie masz wiedzy ile ona ma dzieci i nie masz możliwości ustalenia tego, podała drugie jako pierwsze no i już, w składzie rodziny ona, mąż i jedno dziecko (mimo, że to nie jego dziecko) ale mąż musi być póki nie ma wyroku.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
abc

paulina124 pisze:przecież dziecko które jest na studiach w innym mieście, ale nadal na utrzymaniu rodziny wpisujemy w skład rodziny mimo, że nie zamieszkuje faktycznie z rodziną.
Art. 25KC tu jakieś wątpliwości rozwieje.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

abc pisze:Przepraszam noteev byłem w błędzie a Tom. mnie z niego wyprowadził.

Jan Kowalski ;)
Jogibabu, brawo Jasiu!
Albert Camus
ODPOWIEDZ