skład rodziny pełnoletniej osoby uprawnionej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 kwie 2019, 14:40

Kochani, pomóżcie proszę w takie sprawie:
Matka pobierająca fundusz ma troje dzieci. Matka pobiera fa na dwoje niepełnoletnich, pełnoletnia córka pobiera fa oddzielną decyzją.
Pełnoletnia córka rodzi własne dziecko.
Czy ja dobrze rozumiem, że: córka wypada ze składu rodziny matki ( tym samym matka traci fa bo przekracza dochód) a córka może nadal pobierać bo jej skład rodziny się nie zmienia ??
Kalina Druga
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 8:57
Zajmuję się: śr/fa/św

Napisano: 29 kwie 2019, 14:56

Zgodnie z definicją rodziny w ustawie FA. To sam fakt urodzenia dziecka przez pełnoletnią osobę uprawnioną nie sprawia, że ta wypada ze składu rodziny. Jeśli pełnoletnia osoba uprawniona nie zawarła związku małżeńskiego i nadal pozostaje na utrzymaniu swojej matki to zostaje w składzie rodziny. Wezwij wnioskodawcę i ustal jaka dokładnie jest sytuacja. Bo np. jeśli córka na którą brała FA urodziła dziecko i wyprowadziła się z domu aby zamieszkać, ze swoim konkubentem to wówczas można ją wyrzucić ze składu rodziny. tj. przyjąć, że już nie pozostaje na utrzymaniu matki.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 29 kwie 2019, 15:04

w definicji rodziny w fa jest napisane ze do składu nie zalicza sie m in. pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko.
myslałam jednak zw tej sytuacji to pełnoletnie dziecko wpisuje własną rodzine, tj. tylko siebie i swoje dziecko ale się chyba mylę
Kalina Druga
Stażysta

Napisano: 29 kwie 2019, 15:07

pomieszałam definicje :( rzeczywiście nie zmienia sie skład rodziny ani u matki ani u córki
Kalina Druga
Stażysta

Napisano: 29 kwie 2019, 15:10

To znaczy, jeśli pełnoletnia córka chciałaby złożyć wniosek FA sama na siebie to zgodnie z definicją w składzie rodziny jest tylko ona oraz jej matka (chyba, że zasądzi od niej alimenty). Nie wykazuje swojego dziecka ani też rodzeństwa.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 29 kwie 2019, 15:33

dziecka własnego nie wskazuje, rodzeństwo tak
Kalina Druga
Stażysta

Napisano: 30 kwie 2019, 13:42

MadJack pisze:To znaczy, jeśli pełnoletnia córka chciałaby złożyć wniosek FA sama na siebie to zgodnie z definicją w składzie rodziny jest tylko ona oraz jej matka (chyba, że zasądzi od niej alimenty). Nie wykazuje swojego dziecka ani też rodzeństwa.
ja do członków rodziny przyjmuję matkę, pełnoletnią osobę uprawnioną i rodzeństwo.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x