Nie wiem już jak rozmawiać z komornikiem, Dłużnik X spłacił całe zobowiązanie wobec FA, poszło pismo do komornika, że nie ma zaległości na funduszu i proszę o wystawienie zaświadczenia o skuteczności egzekucji, żebym mogła uchylić fundusz. A ona mi mówi, że egzekucja jest bezskuteczna, bo widnieje zadłużenie wobec wierzyciela. Dopiero jak wydam decyzję uchylającą FA, to dopiero zostanie wydane zaświadczanie o skuteczności egzekucji. Macie jakąś radę?
Chyba jakiś żart. ;D A niby na jakiej podstawie masz uchylić decyzję? Tak sobie, bo Komornik chce? Czekasz aż Komornik Ci wystawi zaświadczenie. Nie możesz uchylać szybciej, bo nie masz podstawy.
No nie będzie skutecznej egzekucji skoro widnieją należności wierzyciela alimentacyjnego. To że spłacił fundusz nie oznacza że już jest skuteczna egzekucja - tak mi się wydaje.
Wiem, że nie mogę uchylić i tego nie zrobię. Zazwyczaj do tej pory komornik zaraz po spłacie zobowiązania przez dłużnika wobec FA wystawiał takie zaświadczenie wobec funduszu, że jest skuteczna. Egzekucja u komornika jest dalej prowadzona, na rzecz wierzyciela a nie FA. Komornik obawia się, że Pani będzie musiała znowu wniosek składać o przyznanie FA. Dla niego jest ważna decyzja wystawiona we wrześniu an okres 2018/2019.
Egzekucja jest bezskuteczna, bo widnieje jeszcze zadłużenie u wierzyciela. Dlatego Komornik nie wystawi zaświadczenia o skutecznej egzekucji, a Ty nie możesz uchylić decyzji. Dlatego zostawiasz sprawę i pijesz kawę.