skład rodziny-pomocy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 gru 2014, 10:08

Dotychczas rodzina liczyła 4 osoby: Ojciec samotnie wychowujący 2 nieletnich dzieci i dorosły syn. Rodzina miała przyznany zasiłek okresowy i obiady dla dzieci w okresie wrzesień-grudzień 2014. Z końcem listopada ojciec znalazł się w szpitalu - leczenie będzie trwało ok. pół roku. Dzieci pozostają pod prawną opieką ojca ale upoważnione do podejmowania decyzji w ich sprawie jest dorosłe rodzeństwo nie zamieszkujące w naszej gminie ( nie ten dorosły brat, który mieszkał z nimi gdyż to osoba nieodpowiedzialna, naduż. alkohol). Dzieci faktycznie mieszkają w bursie szkolnej i tylko na weekendy wyjeżdżają do rodzeństwa. Upoważnienie napisał ojciec - kurator stwierdził, że to wystarczy aby reprezentować dzieci w szkole lub w sprawie leczenia. Moje pytania: Jak ustalić obecnie skład rodziny? Co z zasiłkiem okresowym i obiadami w grudniu? Czy ojciec będąc w szpitali może złożyć wniosek o obiady dla dzieci i okresowy? C o wtedy z wywiadem i jaki skład rodziny przyjąć? Kompletnie nie wiem co mam z tym robić.
aniaka

Napisano: 08 gru 2014, 12:09

Dalej skład rodziny taki sam- ojciec w szpitalu wchodzi w skład rodziny,ojciec może napisać podanie o dalszą pomoc w formie obiadów i zasiłku okresowego -napisze w szpitalu i prześle do OPS lub poprosi kogoś to zaniesie do OPS -decyzja na ojca.
Na zasiłek okresowy ojciec dzieci daje upoważnienie do odbioru kasy.
zzzz

Napisano: 08 gru 2014, 15:25

A jak zrobić wywiad?
aniaka

Napisano: 08 gru 2014, 17:39

Jak szpital w tej samej miejscowości- pofatygować się osobiście. Jak nie- to pracownik socjalny szpitala lub pracownik socjalny , któremu podlega terenowo szpital
zzzz

Napisano: 08 gru 2014, 19:19

I myślisz, że wpiszą mi tam dzieciaki, takie wywiady zawszw robiłam u osób samotnych
aniaka

Napisano: 08 gru 2014, 23:50

Może ojciec wyjdzie na przepustkę ze szpitala- nie wiem co to za choroba , którą w szpitalu trzeba leczyć pół roku?
wywiad zrobić można tez w miejscu zamieszkania z dorosłym synem- podanie składa ojciec i decyzja na ojca. A propo dorosłego syna- coś trzeba z nim robić- w pierwszej kolejności -skierować do GKRPA
zzzz

Napisano: 09 gru 2014, 12:36

Nie wyjdzie. nie ma takiej opcji.
aniaka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x