Skład rodziny ukraińskiej i wyliczenie jej dochodów
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenia wychowawcze, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne
- Kontakt:
Skład rodziny ukraińskiej i wyliczenie jej dochodów
Mam pytanie odnośnie obywateli z Ukrainy ,którzy przekroczyli granice po 24.02.2022 r. Zazwyczaj są to matki,których mąż, czy tez ojciec dziecka pozostał na terenie Ukrainy. Co robicie w takiej sytuacji:
1.Jaki bierzecie skład rodziny we wniosku? Tj. czy wpisujecie go we wniosek jako małżonek czy też jako ojca dziecka
2. Czy badacie jego dochody od 2020 r do chwili obecnej oczywiści na podstawie oświadczenia wnioskodawcy
3. Cy w przypadku gdy mąż jest w zatrudnieniu od 2020 r. lub uzyskał dochód po 2020 r. i obecnie pracuje a także otrzymuje wynagrodzenie na terenie Ukrainy to wliczacie jego dochody przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych (jasne jest,że zgodnie ze specustawą jego nie bierzemy pod uwagę przy wyliczaniu dochodu)
1.Jaki bierzecie skład rodziny we wniosku? Tj. czy wpisujecie go we wniosek jako małżonek czy też jako ojca dziecka
2. Czy badacie jego dochody od 2020 r do chwili obecnej oczywiści na podstawie oświadczenia wnioskodawcy
3. Cy w przypadku gdy mąż jest w zatrudnieniu od 2020 r. lub uzyskał dochód po 2020 r. i obecnie pracuje a także otrzymuje wynagrodzenie na terenie Ukrainy to wliczacie jego dochody przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych (jasne jest,że zgodnie ze specustawą jego nie bierzemy pod uwagę przy wyliczaniu dochodu)
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SŚRiFA/ŚW/
- Kontakt:
Re: Skład rodziny ukraińskiej i wyliczenie jej dochodów
1. sprawdzasz czy ma pesel UKR - jeśli nie to taka osoba musi mieć kartę pobytu
2. ustalasz czy jest panną mężatką itp
3. jeśli jest osobą samotnie wychowującą dziecko to musi mieć wyrok o alimentach ukraiński wraz z klauzulą wykonalności potwierdzony przez sąd okręgowy w Polsce
4. jeśli tworzy związek z mężem bądź partnerem - ojcem dziecka to pytasz gdzie jest, jeśli na Ukrainie to wypełnia oświadczenie i jego nie bierzesz pod uwagę (my we wniosku w składzie każemy go wpisać ale nie uwzględniamy go
5. wtedy ustalasz co ona robi. czy pracowała a obecnie nie - to oświadczenie że utraciła dochodu, a jeśli nadal jest zatrudniona na Ukrainie to ustalasz od kiedy, żeby wiedzieć czy dochód za rok bazowy ustalić czy uzysk z bazowego czy uzysk po bazowym.
2. ustalasz czy jest panną mężatką itp
3. jeśli jest osobą samotnie wychowującą dziecko to musi mieć wyrok o alimentach ukraiński wraz z klauzulą wykonalności potwierdzony przez sąd okręgowy w Polsce
4. jeśli tworzy związek z mężem bądź partnerem - ojcem dziecka to pytasz gdzie jest, jeśli na Ukrainie to wypełnia oświadczenie i jego nie bierzesz pod uwagę (my we wniosku w składzie każemy go wpisać ale nie uwzględniamy go
5. wtedy ustalasz co ona robi. czy pracowała a obecnie nie - to oświadczenie że utraciła dochodu, a jeśli nadal jest zatrudniona na Ukrainie to ustalasz od kiedy, żeby wiedzieć czy dochód za rok bazowy ustalić czy uzysk z bazowego czy uzysk po bazowym.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Sw
- Kontakt:
Mam Panią, która pracowała na Ukrainie, i jak twierdzi dalej jest zatrudniona. Co ja mam od niej wziąć ????
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mam Panią z Ukrainy wdowa ale dziecko nie jest jej zmarłego męża, czy musi mieć zasądzone alimenty?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie było tematu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenia wychowawcze, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne
- Kontakt:
Oświadczenie o dochodach nieopodatkowanych i traktujesz jak dochody uzyskane za granicą z tytlu zatrudnienia. Oczywiście te oficjalne dochody500sw pisze: 06 kwie 2022, 11:21 Mam Panią, która pracowała na Ukrainie, i jak twierdzi dalej jest zatrudniona. Co ja mam od niej wziąć ????

-
- Praktykant
- Kontakt:
500sw pisze:Mam Panią, która pracowała na Ukrainie, i jak twierdzi dalej jest zatrudniona. Co ja mam od niej wziąć ????
Jeżeli w akcie urodzenia dziecka wpisany jest mąż to tylko akt zgonu męża, jeżeli zaś ojciec biologiczny to wyrok o alimentach musi byćMTs pisze: 06 kwie 2022, 11:30 Mam Panią z Ukrainy wdowa ale dziecko nie jest jej zmarłego męża, czy musi mieć zasądzone alimenty?

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
a co robicie z tymi ukraińskimi "zasiłkami rodzinnymi" do 3 roku życia dziecka określonymi w ukraińskiej ustawie o pomocy państwa dla rodzin z dziećmi? Odmawiacie jeśli pobierają do nadal? Wliczacie je do dochodu (np. jako nieopodatkowany dochód uzyskiwany za granicą) jeśli były w roku bazowym, a aktualnie nie są pobierane??
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr/fa/św
- Kontakt:
no właśnie, jeżeli Ukrainki oświadczają, że pobierają świadczenia na dziecko do lat 3 przyznane w Ukrainie to czy na podstawie art. 7 ust.6 ustawy o świadczeniach rodzinnych należy im odmówić prawa do świadczeń rodzinnych na to dziecko?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr/fa/św
- Kontakt:
przepraszam, art.7 pkt 6 powinien być - przepisy o koordynacji nie obowiązują w tej sprawie, umowa między Polską a Ukrainą podobno nie reguluje westii świadczeń rodzinnych
Oprócz Skład rodziny ukraińskiej i wyliczenie jej dochodów - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
co dopisać w podstawie prawnym decyzji dla Ukrainy
na co mam zwrócić uwage przy aplikacji na stanowisko Świadczenia Rodzinne.
Tytuł wykonawczy tylko do odsetek
Świadczenia rodzinne dla Pani z Ukrainy/ Alimenty
za życiem zaświadczenie
dochód zasiłek rodzinny
Weryfikacja PESEL obywatela Ukrainy
Mąż Ukrainki pracuje w Belgii
sygnity gdzie wprowadzacie wnioski UK
świadczenie rodzicielskie dla rodziny zastępczej
św. rodzinne dla Polki z Ukrainy
wniosek o rodzinne ukraina
Świadczenie pielęgnacyjne dla Ukraińców
świadczenie pielęgnacyjne - ponowne rozpatrywanie