Skład rodziny ukraińskiej i wyliczenie jej dochodów

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
i-sun-na
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenia wychowawcze, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne
Kontakt:

Skład rodziny ukraińskiej i wyliczenie jej dochodów

Post autor: i-sun-na »

Mam pytanie odnośnie obywateli z Ukrainy ,którzy przekroczyli granice po 24.02.2022 r. Zazwyczaj są to matki,których mąż, czy tez ojciec dziecka pozostał na terenie Ukrainy. Co robicie w takiej sytuacji:
1.Jaki bierzecie skład rodziny we wniosku? Tj. czy wpisujecie go we wniosek jako małżonek czy też jako ojca dziecka
2. Czy badacie jego dochody od 2020 r do chwili obecnej oczywiści na podstawie oświadczenia wnioskodawcy
3. Cy w przypadku gdy mąż jest w zatrudnieniu od 2020 r. lub uzyskał dochód po 2020 r. i obecnie pracuje a także otrzymuje wynagrodzenie na terenie Ukrainy to wliczacie jego dochody przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych (jasne jest,że zgodnie ze specustawą jego nie bierzemy pod uwagę przy wyliczaniu dochodu)
Marta11
Stażysta
Zajmuję się: SŚRiFA/ŚW/
Kontakt:

Re: Skład rodziny ukraińskiej i wyliczenie jej dochodów

Post autor: Marta11 »

1. sprawdzasz czy ma pesel UKR - jeśli nie to taka osoba musi mieć kartę pobytu
2. ustalasz czy jest panną mężatką itp
3. jeśli jest osobą samotnie wychowującą dziecko to musi mieć wyrok o alimentach ukraiński wraz z klauzulą wykonalności potwierdzony przez sąd okręgowy w Polsce
4. jeśli tworzy związek z mężem bądź partnerem - ojcem dziecka to pytasz gdzie jest, jeśli na Ukrainie to wypełnia oświadczenie i jego nie bierzesz pod uwagę (my we wniosku w składzie każemy go wpisać ale nie uwzględniamy go
5. wtedy ustalasz co ona robi. czy pracowała a obecnie nie - to oświadczenie że utraciła dochodu, a jeśli nadal jest zatrudniona na Ukrainie to ustalasz od kiedy, żeby wiedzieć czy dochód za rok bazowy ustalić czy uzysk z bazowego czy uzysk po bazowym.
500sw
Starszy referent
Zajmuję się: Sw
Kontakt:

Post autor: 500sw »

Mam Panią, która pracowała na Ukrainie, i jak twierdzi dalej jest zatrudniona. Co ja mam od niej wziąć ????
MTs
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: MTs »

Mam Panią z Ukrainy wdowa ale dziecko nie jest jej zmarłego męża, czy musi mieć zasądzone alimenty?
MTs
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: MTs »

nie było tematu
i-sun-na
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenia wychowawcze, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne
Kontakt:

500sw pisze: 06 kwie 2022, 11:21 Mam Panią, która pracowała na Ukrainie, i jak twierdzi dalej jest zatrudniona. Co ja mam od niej wziąć ????
Oświadczenie o dochodach nieopodatkowanych i traktujesz jak dochody uzyskane za granicą z tytlu zatrudnienia. Oczywiście te oficjalne dochody :) :) :)
i-sun-na
Praktykant
Kontakt:

500sw pisze:Mam Panią, która pracowała na Ukrainie, i jak twierdzi dalej jest zatrudniona. Co ja mam od niej wziąć ????
MTs pisze: 06 kwie 2022, 11:30 Mam Panią z Ukrainy wdowa ale dziecko nie jest jej zmarłego męża, czy musi mieć zasądzone alimenty?
Jeżeli w akcie urodzenia dziecka wpisany jest mąż to tylko akt zgonu męża, jeżeli zaś ojciec biologiczny to wyrok o alimentach musi być :) :) :) :)
andrzejpompa
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: andrzejpompa »

a co robicie z tymi ukraińskimi "zasiłkami rodzinnymi" do 3 roku życia dziecka określonymi w ukraińskiej ustawie o pomocy państwa dla rodzin z dziećmi? Odmawiacie jeśli pobierają do nadal? Wliczacie je do dochodu (np. jako nieopodatkowany dochód uzyskiwany za granicą) jeśli były w roku bazowym, a aktualnie nie są pobierane??
referat
Stażysta
Zajmuję się: śr/fa/św
Kontakt:

Post autor: referat »

no właśnie, jeżeli Ukrainki oświadczają, że pobierają świadczenia na dziecko do lat 3 przyznane w Ukrainie to czy na podstawie art. 7 ust.6 ustawy o świadczeniach rodzinnych należy im odmówić prawa do świadczeń rodzinnych na to dziecko?
referat
Stażysta
Zajmuję się: śr/fa/św
Kontakt:

Post autor: referat »

przepraszam, art.7 pkt 6 powinien być - przepisy o koordynacji nie obowiązują w tej sprawie, umowa między Polską a Ukrainą podobno nie reguluje westii świadczeń rodzinnych
ODPOWIEDZ