skład rodziny w patchworku , a kolumna A i B - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 04 kwie 2016, 16:12

Witam, Pani ma jedno swoje dziecko z poprzednmego związku lat 13, Pan ma jedno z poprzednego lat 16 i mają jedno wspólne dziecko 5 lat

Czyli:
Pani składa na swoje 13 lat i wspolne 5 lat, - wpisuje w kolumne A i B
Pan składa na swoje 16 lat - wpisuje w kolumne B ( jako kolejne dziecko, mimo że to jego pierwsze) ??????
jolkajolka
Praktykant
Od: 28 sty 2016, 13:26
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2016, 17:01

please
jolkajolka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2016, 17:52

Pan wypełnia cześc A na najstarsze dziecko, z dochodem. Pani natomiast część B na kolejne, bez dochodu. W obu wnioskach identyczne pięcioosobowe składy rodziny .
m&m

Napisano: 05 kwie 2016, 7:57

DZieki!
jolkajolka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2016, 19:52

Ja bym się nie zgodziła z tymi składami:
Moim zdaniem:
Pani składa wniosek na swoje 13 lat i wspolne 5 lat, - wpisuje w kolumnie A i B
Pan składa wniosek na swoje 16 lat - wpisuje w kolumne A
W obu wnioskach skład 5 osobowy. Tylko jak się dochodowo nie załapią to tylko 500 przytulą.
edyta oż

Napisano: 05 kwie 2016, 20:21

edyta oż pisze:Ja bym się nie zgodziła z tymi składami:
Moim zdaniem:
W obu wnioskach skład 5 osobowy. Tylko jak się dochodowo nie załapią to tylko 500 przytulą.
Moim zdaniem:

Dokładnie taki skład tabel A i B oraz składu rodziny jest poprawny, jednocześnie trzeba pamiętać że jest on poprawny tylko w sytuacji gdy obydwoje mają wyrok sądu o tym że dzieci są z nimi (tzn matka ma w wyroku sądu, w którym jest napisane że jej pierwsze dziecko (chodzi o to z jej poprzednim partnerem), jest pod jej opieką albo opieka naprzemienną i tak samo jej obecny partner ma taki wyrok w stosunku do swojego dziecka, wtedy mogą wpisać sobie wszystkie dzieci w skład rodziny.
Wynika to z art. 2 pkt 16) nie można wnioskować na nie swoje dzieci oraz w przypadku gdy dziecko jest pod opieką naprzemienną obydwojga rodziców (...) dziecko zalicza się do członków rodzin obydwojga rodziców.

Proszę niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę

Pozdrawiam
paulina1234

Napisano: 05 kwie 2016, 20:27

Moim zdaniem:
Wspólne dziecko scala rodzinę i sa traktowani jak małzeństwo z takim samym składem, czyli najstarsze dziecko z dochodem, dwoje młodszych bez. I murowane mają 1000, a nie 500.
m&m

Napisano: 05 kwie 2016, 21:03

m&m pisze:
Moim zdaniem:
Wspólne dziecko scala rodzinę i sa traktowani jak małzeństwo z takim samym składem, czyli najstarsze dziecko z dochodem, dwoje młodszych bez. I murowane mają 1000, a nie 500.
Ja się nie zgadzam, owszem wspólne dziecko scala rodzinę, ale nie uprawnia do wnioskowania na nie swoje dzieci. Dochód liczy się przez 5 osób ale ona wnioskuje na swoje plus ich wspólne, a on na swoje.
paulina1234

Napisano: 05 kwie 2016, 21:36

paulina1234 pisze:
Ja się nie zgadzam, owszem wspólne dziecko scala rodzinę, ale nie uprawnia do wnioskowania na nie swoje dzieci. Dochód liczy się przez 5 osób ale ona wnioskuje na swoje plus ich wspólne, a on na swoje.
A to w małzeństwie z takim samym składem rodziny składają jeden wniosek czy dwa? Bo ja cały czas byłam pewna, ze dwa. Że każdy z rodziców musi wnioskować na swoje dziecko i jedno z nich na wspólne.
m&m

Napisano: 05 kwie 2016, 23:10

m&m pisze:
paulina1234 pisze:
A to w małzeństwie z takim samym składem rodziny składają jeden wniosek czy dwa? Bo ja cały czas byłam pewna, ze dwa. Że każdy z rodziców musi wnioskować na swoje dziecko i jedno z nich na wspólne.
jw
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x