składka do KRUS dla osoby która nie była rolnikiem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 gru 2015, 13:20

w dniu złozenia wniosku tj. 17.04.2014 r. pani nie była rolniczka, ani domownikiem. Zrezygnowała z KRUS w 02.2014 r. gdy podjęła pracę na umowę zlecenie na 1 m-c, by dostać ŚP z tytułu rezygnacji (sko przyznało). Opłacamy składki do ZUS, dzisiaj przyszła i chce żebyśmy płacili jej do KRUS bo tam ma więcej. Czy taka osoba też może przejść teraz do KRUS???
kasia7

Napisano: 29 gru 2015, 13:46

może ktos, bo KRUS jej kazał składać u nas wniosek o opłacanie składek do nich, ale mi się wydaje że w tym przypadku to nie może??? a co jesli by się teraz zgłosiła do KRUS jako domownik, mi napisała oświadczenie o rezygnacji pracy w gospodarstwie i wniosek do przekazywania składek do KRUS????
kasia7

Napisano: 29 gru 2015, 15:24

niech ktoś podpowie????
kasia7

Napisano: 29 gru 2015, 15:37

A wcześniej przed podjęciem pracy była ubezpieczona w KRUS z jakiego tytułu?
Gość

Napisano: 29 gru 2015, 15:37

domownik
kasia7

Napisano: 29 gru 2015, 15:50

Skoro była i pytała się w KRUS i chcą ją ubezpieczyć na wniosek jako opiekun, to osoba ma prawo wystąpić z wnioskiem o odstąpienie o opłacania składek w ZUS i przeniesienia do KRUS. To KRUS bada czy takim ubezpieczeniem może objąć wnioskującą, bo te zmiany dotyczą przepisów o ubezpieczeniu a ośrodki mają obowiązek opłacać składki za osoby pobierające szo, teraz z wyborem do ZUS lub KRUS.
Gość

Napisano: 29 gru 2015, 16:10

wyrejestrowanie z ZUS z datą złożenia u nas wniosku?
kasia7

Napisano: 30 gru 2015, 9:52

czy dzisiaj ktoś mi podpowie? a co z rolniczkami które od dawna maja przyznane śp, 25 letni okres składkowy już maja w ZUS, a teraz płacą składki w KRUS ze wzgledu na gospodarstwo. Czy im również możemy teraz KRUS opłacać????
kasia7

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x