koordynacja rodzniki pl c d - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 gru 2015, 13:59

kobieta złożyła wniosek o zr

do października 2013 r pobierała zasiłek rodzinny później nie składała wniosku

sama pobiera ŚP na syna

mąż od 7 września 2015 pobiera w Niemczech zasiłek dla bezrobotnych

od 15 .04.2013 Pan pobiera ZR w Niemczech pomniejszony o kwotę zasiłku rodz. w Polce

z pismem przewodnim wysłałam wniosek do ropsu celem ustalenia czy w sprawie mają zastosowanie pezepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego

przedłużyłam też termin załatwienia sprawy o miesiąc do 15 stycznia 2016 bo ROPS jeszcze nie odpisał, bo chyba dobrze myślę że czekam na odpowiedź i dopóki nie przyjdzie to żadnej decyzji nie wystawiam???

Co wówczas gdy do 15 stycznia odpowiedź nie przyjdzie nie mogę już z kpa przedłużać postepowania
maja1584

Napisano: 29 gru 2015, 15:07

nie za bardzo rozumiem jaki termin zalatwiania jakiej sprawy przedluzalas:) jesli kobieta teraz zlozyla wniosek o ZR a czlonek jej rodziny przebywa za granica to po prostu przekazujesz ten wniosek do zalatwienia zgodnie z wlasciwoscia marszalkowi i zadnego terminu do zalatwienia tej sprawy nie masz...marszalek jesli ustali ze w sprawie maja zastosowanie przepisy o koordynacji to te sprawe zalatwi sam wydajac odpowiednia decyzje, a jesli ustali,ze nie maja zastosowania przepisy o koordynacji to wniosek ci odesle i wtedy dopiero bedziesz miala termin do zalatwienia tej sprawy...a SP to kto przyznal ? i kiedy ? bo tu to chyba koordynacja byla juz od 2013 roku...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 gru 2015, 10:12

my przyznaliśmy świadcenie pielęgnacyjne bo to jest niezależne od dochodu rodziny

a termin myślałam że biegnie od momentu gdy wpłynął do nas wniosek

wniosek wpłynął 20 listopada 2015

27 listopad poszło pismo wraz z wnioskiem do ropsu celem ustalenia czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacjii systemów zabezpieczenia społecznego.

18 grudnia zawiadomiłas strone że przedłuża się termin załatwienia sprawy z uwagi na toczace ię postępowanie wyjaśniające o sprawy. przedłużenie do 15 stycznia 2016r.

co teraz zrobić????????????????
maja1584

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x