Chciałam zapytać jak wygląda u Was procedura naliczania/ustalania okresu składkowego i nieskładkowego np. dla kobiety - 20 lat.
Mam Panią dla której ZUS naliczył, na dzień 31.08.2024, okres za jaki powinniśmy opłacać składki 9 miesięcy i 20 dni.
czyli:
IX, X, XI, XII/2024
I, II, III, IV, V /2025, czyli 9 m-cy i jeszcze 20 dni czerwca 2025
Opłacacie w danym m-cu za dni ?
Jak wyliczam zgodnie z kalkulatorem , to podaje mi dzień opłacania składek do 21.06.2025 .
Pytam bo zawsze występuję po do ZUS dla pewności, i od jakiegoś czasu pojawiają się rozbieżności, brakuje 1 dzień lu 2, a nawet po korektach dopłatach pojawiają się rozbieżności, najpierw wykazują że brakuje 5 dni, a potem odpisują że jest już o 1 m-c za dużo.
składka społeczna i osiągniecie 20 lat
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Re: składka społeczna i osiągniecie 20 lat
U mnie to samo, korzystam z kalkulatora stażu pracy, a i tak po weryfikacji często się nie zgadza o 1-2 dni, a czasami nawet o miesiące... Nie ma chyba wyjścia, jak dokonywać korekt do skutku. Rozumiem, że w kalkulatorze wskazujesz datę początku 01.09.2024?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: śr
- Kontakt:
Re: składka społeczna i osiągniecie 20 lat
my płacimy do pełnego miesiąca nie dzielimy na dniówki.
Ktoś wcześnie pisał, że też do końca danego miesiąca.
A co w przypadku kiedy zaprzestajemy opłacać składkę bo ma 20 lat pracy a po czasie zostaje wydana decyzja o NPŚ świadczeniu ( powiedzmy z dziurami ) co z brakującymi składkami?
Ktoś wcześnie pisał, że też do końca danego miesiąca.
A co w przypadku kiedy zaprzestajemy opłacać składkę bo ma 20 lat pracy a po czasie zostaje wydana decyzja o NPŚ świadczeniu ( powiedzmy z dziurami ) co z brakującymi składkami?
Oprócz składka społeczna i osiągniecie 20 lat - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
RRODZINNE DLA OBYWATELA BANGLADESZU
przekazanie akt z innego OPS
Od kiedy przyznać ZP
Świadczenie pielęgnacyjne
Dodatek węglowy po wyroku WSA/NSA
osoba ubezwłasnowolniona a skład rodziny
nadpłata składek
Koordynacja - dwie decyzje
zwrot nienależnie pobranego świadczenia rodzicielskiego- decyzja Wojewody
Czy art. 63 ust. 2,3 ???
dodatek dopełniający
Od kiedy ZP (odwołanie od orzeczenia)
kształcenie i rehabilitacja art. 6bb
zawieszona dzialalnosc a swiadczenie rodzicielskie
czy da się cofnąc listę i składkę?
Dwa wnioski o świadczenie rodzicielskie?