Czy miał ktoś braki w składce zdrowotnej na koniec roku? nam sie kroi na koniec roku w 85513 i nie wiem co robić? Czy zabezpieczyć na środkach własnych? jak to wykazać potem w sprawozdaniach rocznych
A czy mieliście taką sytuację że na koniec roku macie saldo na koncie 229 - nadpłacone składki.
Po korekcie wynagrodzenia i przelaniu składek do ZUS wyszły nadpłacone składki, po zalogowaniu się do ZUS nie widać na chwilę obecną tej nadpłaty więc nie mogę sobie umniejszyć przelewu do ZUSu.
Co robić w takiej sytuacji?
Ja bym pisała w tej sprawie przez PUE - masz tam opcję "zadaj pytanie ZUS". Myślę, że mogliby sprawdzić Ci saldo jakie mają na dzień dzisiejszy (odpowiadają bodajże w ciągu 24 godzin) i jeżeli będą widzieć nadpłatę w takiej wysokości jak Tobie wychodzi, to uważam, że śmiało możesz sobie potrącić przy najbliższej płatności. Jeżeli wszystkie dokumenty korygujące były przesłane to nie powinniście mieć rozbieżności.
Jeśli o to chodzi, to ja bym pomniejszała wpłaty, przecież wynika to z dokumentów. Saldo na profilu PUE jest tylko opcją pomocniczą, żeby się upewnić że ZUS rozliczył tak samo jak my. Ewentualnie można załączyć notatkę służbową z opisem sytuacji (w stylu: "w związku z korektą deklaracji rozliczeniowej w dn. xx.xx.xxxx powstała nadpłata w kwocie x,xx zł, która zostanie uwzględniona w kolejnej płatności do ZUS").