Po prostu przy przelewie za fakturę, której dotyczy obowiązkowy MPP będziemy wybierać typ przelewu "split payment", plus wydruk z rejestru podatników VAT, że numer konta bankowego podany na fakturze jest zgłoszony do skarbówki.
Moim zdaniem nie potrzeba tutaj żadnych zarządzeń kierownika GOPS, bo zmiany wynikają wprost z przepisów i nic nie trzeba doprecyzowywać.
My działamy na podstawie rozporządzenia Burmistrza wydanego dla gminy i jednostek podległych gminie jakie mamy stosować procedury ws split payment. Pozdrawiam
płacę za węgiel na podstawie faktury wystawionej na świadczeniobiorcę oraz doręczonej przez niego do OPS-u. Czy taka transakcja podlega pod slit payment czy traktuję to jako zasiłek?
płacę za węgiel na podstawie faktury wystawionej na świadczeniobiorcę oraz doręczonej przez niego do OPS-u. Czy taka transakcja podlega pod slit payment czy traktuję to jako zasiłek?
Moim zdaniem jeżeli Wy płacicie za fakturę to stosujecie MPP, bo tak rozumiem poniższy przepis:
Art. 108a. 1a. Przy dokonywaniu płatności za nabyte towary lub usługi wymienione w załączniku nr 15 do ustawy, udokumentowane fakturą, w której kwota należności ogółem stanowi kwotę, o której mowa w art. 19 pkt 2 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców, podatnicy są obowiązani zastosować mechanizm podzielonej płatności.
Nie wiem tylko czy to jest ok, żeby płacić za faktury, które przynoszą nam świadczeniobiorcy. Jak wygląda decyzja wydana na taki węgiel?
mikagops pisze:Jak postępujecie z fakturami za dożywianie i innymi gdzie zwolnione są, ale podlegają pod Vat.
Co w sytuacji gdy faktura jest wystawiona przez jednostkę budżetową i nie widnieje na białej liście? Zgłaszane do US są tylko rachunki Gminy a nie jednostek podległych. Z czystej ciekawości sprawdziłam rachunki wystawione przez obce szkoły, żaden na białej liście nie jest. Dobrze, że na żadnym VATu nie ma. Skoro są zwolnione to chyba nie musimy sobie tym SP zawracać głowę?