składka zdrowotna 9% a empatia!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 16 lut 2016, 19:40

w jaki sposób odliczacie składkę zdrowotną:
- wydruk z empatii czy zaświadczenie z ZUS??
przeliczając ręcznie z PIT skł. zdr. x 9% : 7,75 % i porównując z informacją z empatii w wiekszości przypadków nie zgadza się!!
co robicie wtedy????? wykończyc się można.
listek

Napisano: 16 lut 2016, 19:42

jak już mamy duże wątpliwości to występujemy drogą pocztową do ZUS. u mnie też czasem się zgadza a czasem nie :/
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 16 lut 2016, 19:52

no wlasnie....ale ogolnie to ma byc wg wzoru skł.zdr x9% :7,75 %, w kazdym przypadku, czy tez sa może jednak wyjątki, że czasem ta skladka moze wyjsc inna?
listek

Napisano: 17 lut 2016, 8:51

Będzie różna i szlag mnie trafi niedługo. Zagłębiłam się w temacie. Otóż zwróciłam się do ZUS-u z ogólnym pytaniem w tej sprawie i okazuje się, że ZUS w empatii podaje składki rzeczywiście odprowadzone do końca roku kalendarzowego. W PIT wykazana jest składka zdrowotna od wynagrodzenia za grudzień, która bardzo często odprowadzana jest przez zakłady pracy w styczniu następnego roku, bo termin jest do 5 następnego miesiąca. I tutaj powstaje różnica. Pytanie jaką składkę ustawodawca miał na myśli: faktycznie zapłaconą w roku kalendarzowym(Empatia), czy podlegającą odprowadzeniu za rok kalendarzowy(pit)?
Kaika

Napisano: 17 lut 2016, 8:54

jeśli chodzi o emerytów i rencistów składka zdrowotna w empatii zawsze jest 0 zł. Co z tym robić?
asiaka

Napisano: 17 lut 2016, 9:45

no właśnie co zrobić z emerytami gdy jest zero
ESZ

Napisano: 07 mar 2016, 15:27

no właśnie chciałabym to wiedzieć, bo mam już kolejny przypadek "0 zł" a z PIT 40A wynika, że składka była odprowadzona !
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 15:34

pismo do ZUS
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 17:37

Pan B.M mowił zeby barc osiadczenia o składce zdrowotnej liczyc im to 9 % i wtedy bazowac na nich a nie na odp z Zusu bo ta z empati i ta papierowa sa zawsze identyczne przynmajmniej u mnie tak było i dodatkowe wystapienie do nich z zapytaniem o wysokosc składki nic nie rozwiazywało
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 8:45

sunshine pisze:Pan B.M mowił zeby barc osiadczenia o składce zdrowotnej liczyc im to 9 % i wtedy bazowac na nich a nie na odp z Zusu bo ta z empati i ta papierowa sa zawsze identyczne przynmajmniej u mnie tak było i dodatkowe wystapienie do nich z zapytaniem o wysokosc składki nic nie rozwiazywało
Miałam przypadek rencisty:
Emp@tia wskazywała 0 zł
poszło zapytanie do ZUS - składka zdrowotna 253 zł.

Niech w koncu coś zrobią z zaciąganiem danych z ZUS. US działa bardzo dobrze, a ZUS - porażka.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x