składki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 maja 2014, 13:16

czy okres ubezpieczenia w KRUS wlicza się do okresu ubezpieczenia niezbędnego (25lat) dla osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne? (pan który stara się o świadczenie pielęgnacyjne ma już pełny okres ubezpieczenia z KRUS-EM, OKRESÓW SKŁADKOWYCH I NIESKŁADKOWYCH W ZUS nie ma 25 lat)
anna13

Napisano: 06 maja 2014, 13:30

ZUS nie wlicza

miałam kilka takich przypadków i jak wysłałam zapytanie do ZUS o okresy składkowe to w odpowiedzi brał pod uwagę tylko ubezpieczenie w ZUS
mizik

Napisano: 06 maja 2014, 13:39

No właśnie a jak mam postąpić teraz przy ustalaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, czy opłacać składkę czy nie?
Gość

Napisano: 06 maja 2014, 13:42

mizik , ja mam pytanie- Czy wysylales po prostu wniosek do ZUS z zapytaniem o okresy składkowe dołączając świadectwa pracy klienta , czy bez swiadectw ?
nowaja

Napisano: 06 maja 2014, 14:13

niestety zus nie wlicza krusu, musisz opłacać. po osiagnieciu wieku pan bedzie mógł przejsc na emeryture z krus. chyba, ze szybciej uzbiera zus.
p..

Napisano: 06 maja 2014, 19:47

Oj coś nie tak . Z tego co pamiętam , urodzonym po 1949r , ZUS dolicza do emerytury , okres składkowy w KRUS(1% za każdy rok) . Natomiast , aby otrzymać emeryturę w KRUS , trzeba mieć 25 lat składek tylko w KRUS .
Gość

Napisano: 06 maja 2014, 20:07

anna13 pisze:czy okres ubezpieczenia w KRUS wlicza się do okresu ubezpieczenia niezbędnego (25lat) dla osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne? (pan który stara się o świadczenie pielęgnacyjne ma już pełny okres ubezpieczenia z KRUS-EM, OKRESÓW SKŁADKOWYCH I NIESKŁADKOWYCH W ZUS nie ma 25 lat)
Czyli emeryturę ma zapewnioną z KRUS . Po jaką cho...ę ma mieć okres składkowy 25 lat w ZUS ???
Gość

Napisano: 06 maja 2014, 20:16

Gość pisze:
anna13 pisze:czy okres ubezpieczenia w KRUS wlicza się do okresu ubezpieczenia niezbędnego (25lat) dla osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne? (pan który stara się o świadczenie pielęgnacyjne ma już pełny okres ubezpieczenia z KRUS-EM, OKRESÓW SKŁADKOWYCH I NIESKŁADKOWYCH W ZUS nie ma 25 lat)
Czyli emeryturę ma zapewnioną z KRUS . Po jaką cho...ę ma mieć okres składkowy 25 lat w ZUS ???
Pytanie . Opiekun jest rolnikiem ?
Gość

Napisano: 07 maja 2014, 8:55

Opiekun nie jest rolnikiem
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x