pomóżcie mam pania która bierze swiadczenie pielegnacyjne od 2009 nad bratem rodzice nie żyja nigdy nie miała składek zdrowotnych i społecznych bo miała pole i miała mozliwość ubezpieczenia w krus ale ona tego nie zrobiła bo musiałaby jakieś zaległosci tam opłacic i co teraz ona ma 60 lat nie mam dokumentów ze jest gdzieś obowiazkowo ubezpieczona czy jestem winna tego że nie ma ubezpieczenia
jeżeli miała obowiązek ubezpieczenia w KRUS to powinna to zrobić, tez miałem podobną sytuację osoba też miała obowiązek się ubezpieczyć w KRUS i powstały zaległości bo nie opłacała składki ....
wiesz chodzi o to ze nie wiem co sie stało ale ZUS wysłał zapytanie czy kożysta u nas z jakiejś pomocy celem umżenia zaległosci i nie wiem czy będą dochodzić gdzie powinna miec skł. zdr
No raczej nie jest to Twoja wina, że ktoś nie opłaca składek, pomimo, że są to składki do ubezpieczenia obowiązkowego w KRUS - bo na wniosek gdyby nie zapłaciła, by straciła ubezpieczenie i tyle.
KRUS teraz ma dłużnika i chętnie by się o pozbył, bo dla nich tez problem i sobie wymyślili, że może OPS opłaci składki za panią i wtedy oni mają czyste konto i problem z głowy.
Wy możecie opłacić jak kobieta przyniesie decyzję o wyłączeniu jej z ubezpieczenie od lipca 2013r, bo wtedy weszły oświadczenia, ale nie powinniście brać na koszt ośrodków zaległości za wcześniejsze lata.