składki do krus jak robicie podczas tworzenia decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 04 kwie 2019, 8:58

Pani ma kontynuację śp. odwoływała się od orzeczenia więc muszę się cofnąć aż do lipca 2018r. przyznam od tej daty śp, ale co ze składkami. do tej pory płaciliśmy do KRUS, teraz też tak będzie, tylko , czy przyznać te składki od lipca 2018 czy od miesiąca kwietnia 2019r. - tak jak złożyła wniosek? wiem , że po wydaniu decyzji przyznającej ta pani musi iść do krus, z wnioskiem o objęcie ubezpieczeniem potem krus przyśle nam pismo i my płacimy do krus. tylko czy skoro to będzie kontynuacja, to czy ponowny wniosek o to ubezpieczenie? czy cofać się do tego lipca 2018r?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 kwie 2019, 13:34

Są 2 możliwości w zależności jak wygląda sprawa w KRUSie i w obu wyrównujesz składki od lipca 2018 r. Trzeba się spytać Pani (ewentualnie Pani z KRUS) czy zgłosiła w KRUS, że ŚP skończyło jej się w czerwcu 2018 i czy w okresie jak czekała na orzeczenie opłacała sobie sama KRUS. Jeśli tak to z nową decyzją musi złożyć znowu wniosek do KRUS o objęcie ubezpieczeniem na zasadach dla osób pobierających świadczenie. Krus wtedy wyda decyzję o objęciu ubezpieczeniem od lipca 2018 i będziesz od tego okresu płacić.
Jeśli sprawa ubezpieczenia w KRUS jest niezamknięta (kobietka nie płaciła za siebie składek za okres oczekiwania na orzeczenie i za ten okres Ty też nie płaciłaś składek lub płaciłaś przez pomyłkę) to w sumie nowy wniosek do KRUS nie jest potrzebny. W tym wypadku też musisz wyrównać od lipca jeśli nie płaciłaś składek lub od momentu kiedy zaprzestałaś płacić (sprawdź w informacjach z KRUSu o kwocie składek czy za nią naliczali gdy czekała na orzeczenie, bo mi tak czasem naliczali i trzeba było tego pilnować żeby nie zapłacić pomyłkowo).
Tak wygląda to w KRUSie z mojego terenu. U mnie KRUS wydaje decyzję o objęciu ubezpieczeniem od dnia przyznania świadczenia bez daty zamknięcia i zamykają ubezpieczenie dopiero jak się im zgłosi, że osoba już nie pobiera.
Jeśli chodzi o decyzję przyznającą ŚP to jeśli osoba jest w krus z mocy ustawy i płaci za siebie to nie piszę nic o ubezpieczeniu, dopiero jak przyjdzie decyzja z KRUSu o objęciu ubezp. płatnym rzez wójta to wysyłam informację, że teraz płacimy my. Jeśli jest kontynuacja i nie została zamknięta decyzja w KRUS to w pouczeniu piszę, że w dalszym ciągu podlega. Składka emerytalno-rentowa zawsze jest od dnia przyznania - nie miałam do tej pory innych przypadków przyznania przez KRUS. Jeśli chodzi o zdrowotną to płacisz od miesiąca, od którego wyrejestrowali ze zdrowotnej w Krus (u mnie najczęściej jest to od miesiąca wydania decyzji).
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x