Napisano: 04 kwie 2019, 13:34
Są 2 możliwości w zależności jak wygląda sprawa w KRUSie i w obu wyrównujesz składki od lipca 2018 r. Trzeba się spytać Pani (ewentualnie Pani z KRUS) czy zgłosiła w KRUS, że ŚP skończyło jej się w czerwcu 2018 i czy w okresie jak czekała na orzeczenie opłacała sobie sama KRUS. Jeśli tak to z nową decyzją musi złożyć znowu wniosek do KRUS o objęcie ubezpieczeniem na zasadach dla osób pobierających świadczenie. Krus wtedy wyda decyzję o objęciu ubezpieczeniem od lipca 2018 i będziesz od tego okresu płacić.
Jeśli sprawa ubezpieczenia w KRUS jest niezamknięta (kobietka nie płaciła za siebie składek za okres oczekiwania na orzeczenie i za ten okres Ty też nie płaciłaś składek lub płaciłaś przez pomyłkę) to w sumie nowy wniosek do KRUS nie jest potrzebny. W tym wypadku też musisz wyrównać od lipca jeśli nie płaciłaś składek lub od momentu kiedy zaprzestałaś płacić (sprawdź w informacjach z KRUSu o kwocie składek czy za nią naliczali gdy czekała na orzeczenie, bo mi tak czasem naliczali i trzeba było tego pilnować żeby nie zapłacić pomyłkowo).
Tak wygląda to w KRUSie z mojego terenu. U mnie KRUS wydaje decyzję o objęciu ubezpieczeniem od dnia przyznania świadczenia bez daty zamknięcia i zamykają ubezpieczenie dopiero jak się im zgłosi, że osoba już nie pobiera.
Jeśli chodzi o decyzję przyznającą ŚP to jeśli osoba jest w krus z mocy ustawy i płaci za siebie to nie piszę nic o ubezpieczeniu, dopiero jak przyjdzie decyzja z KRUSu o objęciu ubezp. płatnym rzez wójta to wysyłam informację, że teraz płacimy my. Jeśli jest kontynuacja i nie została zamknięta decyzja w KRUS to w pouczeniu piszę, że w dalszym ciągu podlega. Składka emerytalno-rentowa zawsze jest od dnia przyznania - nie miałam do tej pory innych przypadków przyznania przez KRUS. Jeśli chodzi o zdrowotną to płacisz od miesiąca, od którego wyrejestrowali ze zdrowotnej w Krus (u mnie najczęściej jest to od miesiąca wydania decyzji).