Składki emerytalne i rentowe wstecz zgłoszenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 11 lut 2019, 12:33

Osoba od 2012 r. pobiera świadczenie pielęgnacyjne. Nie opłacaliśmy składek emerytalnych i rentowych, ponieważ osoba (mężczyzna) oświadczył, że posiada niezbędny okres ubezpieczenia - 25 lat. Teraz przychodzi do nas, bo złożył wniosek w ZUS o przyznanie emerytury i okazuje się, że brakuje mu ponad roku do osiągnięcia 25 lat składkowych i nieskładkowych. Pyta się czy możemy zgłosić go do ubezpieczenia za okres który mu brakuje. Oficjalnie możemy zgłosić z datą wstecz tylko ZUS nalicza odsetki, a kto ma je zapłacić, skoro to nie jest nasza wina. Jak uważacie ? Jakieś rozwiązanie ?
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 12 lut 2019, 8:12

Proszę o pomoc
kruszyna
Referent
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 12 lut 2019, 12:05

dlatego my rolniczkę, ktora już ma opłacone w kRUS swoje lata (po warunkiem, ze na dzien składania wniosku mam zaswiadczenie,ze podlegała w KRUS do...kiedys tam) zgłaszamy do ZUS. Człowiek ma prawo wyboru emerytury albo z zus albo krus.

Zresztą dziś Pani z KRUS dzwoniła, że jak u nich uzbiera swój okres to oni wykreslaja ją z rejestru osób podleg. ubezp. społ i "przekierowują takie osoby do ZUS".
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2019, 14:50

tylko ten Pan nie był nigdy ubezpieczony w KRUS tylko ZUS. To w ogóle nie o to chodzi.
kruszyna
Referent

Napisano: 12 lut 2019, 15:06

jeżeli Pan pobiera ŚP to wystąp do ZUS o okresy składowe i nieskładkowe, ile Ośrodek ma płacić miesięcy, po otrzymaniu informacji płacisz do ZUS
agrda
Praktykant
Od: 15 wrz 2017, 13:21
Zajmuję się: ŚW,FA, ŚR

Napisano: 13 lut 2019, 8:27

kruszyna pisze:tylko ten Pan nie był nigdy ubezpieczony w KRUS tylko ZUS. To w ogóle nie o to chodzi.
Sorki, pomyliłam posty.

A jak ten Pan składał Wam wniosek o ŚP - to macie jego oswiadczenie czy posiada czy nie posiada okresu niezbędnego do emerytury?

Po drugie - my za KAŻDYM razem przy nowej osobie wystepujemy do ZUSu, bez wzgledu na to czy deklaruje ze posiada czy nie posiada okres 20-25 lat.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2019, 9:23

Jest jego oświadczenie, w którym napisał, że posiada niezbędny okres. nie wiem dokładnie jak to było, bo wtedy jeszcze nie pracowałam. Tylko ten Pan złożył już wniosek o przyznanie emerytury i dopiero teraz ZUS obliczył lata i okazało się, że mu brakuje. Gdybyśmy go zgłosili do ubezpieczenie wstecz i wyrównali składki to by było dla niego OK bo ma wyższą emeryturę, ale ZUS nalicza odsetki za zgłoszenie osoby wstecz a z jakiej racji my byśmy mieli płacić. On dostanie emeryturę tyle, że mniejszą i będzie stratny dużo. Tylko to nie jest nasza wina, tylko jego. Gdyby nie upierał się, że ma te lata to byśmy wystąpili do ZUS i byśmy płacili, a teraz nie możemy go zgłosić aby na bieżąco płacić skoro dostanie emeryturę. My też występujemy teraz do ZUS wszystkich, tylko są tacy pewni, że mają już te lata i co na siłę ich nie zmusisz skoro się upierają, a potem wychodzą cuda.
kruszyna
Referent

Napisano: 13 lut 2019, 10:57

kruszyna pisze:My też występujemy teraz do ZUS wszystkich, tylko są tacy pewni, że mają już te lata i co na siłę ich nie zmusisz skoro się upierają, a potem wychodzą cuda.
Konsultowałeś to z ZUS? moze nie będą żądać odsetek, skoro jest oswiadczenie gościa.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2019, 12:41

jesli był pan który pobierał szo od grudnia 2017 do pażdziernika 2019 i wtedy został wyrejestrowany z krus to czy powinnam zglosic go du ZUS?? bo by nie opłacalismy do ZUS, tylko zdrowtne. Teraz znów złożył na SZO. i doniósł dokumenty ze w ZUS ma20 alt a KRUS wymagane 25/
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 14 lut 2019, 8:36

Tak dzwoniłam do ZUS i powiedzieli mi, że będą żądać odsetek i kto je zapłaci to już kwestia dogadania między ośrodkiem a tym Panem, bo my zapłacimy, ale ten Pan tak właściwie powinien zwrócić, bo to nie jest nasza wina.
kruszyna
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x