Składki od świadczenia pielęgnacyjnego

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
gops540
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Składki od świadczenia pielęgnacyjnego

Post autor: gops540 »

Kobieta zarejestrowana w PUP złożyła do nas na świadczenie pielęgnacyjne w styczniu 2019r. Wyrównujemy świadczenie pielęgnacyjne od 23.10.2018r. Czy dobrze rozumiem, że składki emerytalno-rentowe opłacam też od 23.10.2018r., natomiast zdrowotne opłacam od stycznia 2019r.?
m23
Praktykant
Zajmuję się: ŚR,FA
Kontakt:

Re: Składki od świadczenia pielęgnacyjnego

Post autor: m23 »

Witam czy zna juz Pani odpowiedz na to pytanie? bo sama mam taką sytuacja ze Pani była zarejestrowana w PUP i miala płacone składki tam więc co teraz em-rent. wyrównuje a zdrowotne?
Aleks
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Aleks »

wydaje mi się że składek wstecz nie można wyrównać, tylko od danego miesiąca, ale najlepiej jak wypowie się jeszcze ktoś
m23
Praktykant
Zajmuję się: ŚR,FA
Kontakt:

Post autor: m23 »

właśnie spotkałam się z dwiema opiniami i zamotałam się już całkiem:(
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Płacisz składki wstecz od momentu przyznania świadczenia.
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

Post autor: ss »

jak Szarak, tylko ze zdrowotnymi trzeba ustalić bo może jest ubezpieczona jako czł rodziny
eda84_ee
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: eda84_ee »

Jeśli jest ubezpieczona jako członek rodziny to bierzemy oświadczenie od kiedy podlega ubezp. zdrowotnemu jako członek rodziny oraz potwierdzenie podlegania ubezpieczeniu (np z zakładu pracy małżonka przynoszą druk od księgowej). jeśli nie będzie miała nigdzie ubezpieczenia zdrowotnego to napisz do Urzędu Pracy czy za październik zapłacili składkę, bo jeśli tak to nie ma potrzeby dublować składki i opłacasz od 1 listopada
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

"jeśli nie będzie miała nigdzie ubezpieczenia zdrowotnego to napisz do Urzędu Pracy czy za październik zapłacili składkę, bo jeśli tak to nie ma potrzeby dublować składki i opłacasz od 1 listopada"

Osoba otrzymując od nas decyzje przyznająca świadczenie pielęgnacyjne wstecz powinna udać się z nią do PUP. PUP prowadzi taką praktykę, że wyrejestrują osobę wstecz za okres przyznania świadczenia pielęgnacyjnego i występują do ZUS o zwrot składek za ten okres. Dlatego my mamy obowiązek ubezpieczyć osobę zdrowotnie.
eda84_ee
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: eda84_ee »

świadczenie będzie od 23 a skoro składka jest niepodzielna i urząd pracy zapłacił za tą osobę obowiązkowo za cały październik (bo podlegała u nich do 22)a zgodnie z ustawą tylko niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu opłaca się składkę. więc ponownie skoro do 22 października podlegała z mocy ustawy w Urzędzie pracy, nie mam obowiązku dublowania składki
ODPOWIEDZ