Proszę mi powiedzieć czy prawidłowo będzie jeżeli składki na ppk od wynagrodzeń wypłaconych za miesiąc kwiecień odprowadzę do końca kwietnia , podatek także zapłacę w miesiącu kwietniu i rozliczę ppk w dokumentach rca za miesiąc kwiecień
Myślę, że większość z nas zadaje sobie teraz to pytanie.
Po przeanalizowaniu tematu doszłam do wniosku że takie rozwiązanie jest prawidłowe. Jedynym "mankamentem" jest dokonanie przelewu do PPK w sumie 2 tygodnie przed terminem. Jeden ze specjalistów Gazety Prawnej uznał, że właśnie z tego powodu nie należy tak robić. Powinno się zapłacić w terminie zapłaty a nie wcześniej.
Z powyższym się nie zgadzam, jakim naruszeniem ma być zapłata przed terminem?
Uszczuplenie dochodów o kwotę odsetek które urosłyby od tych środków, gdyby przelew wykonać później? A co jeśli rachunek jest nieoprocentowany, więc żadnych odsetek i tak by nie było.
Żeby nie robić zmieszania z naliczeniem podatku od wpłaty pracodawcy, również zamierzam dokonywać wpłaty w tym samym miesiącu.
Witam,
jeżeli umowa o prowadzenie została podpisana 10 kwietnia to wszelkie odprowadzenia do PPK z wynagrodzeń wypłaconych po 10 kwietnia muszą być przekazane dopiero w maju, a dokładniej do 15 maja. Wg. mojej wiedzy nie można przekazać składki do PPK w miesiącu kwietniu jeżeli umowa o prowadzenie też została podpisana w kwietniu.