Pan złożył mi wniosek o szo. Jest zarejestrowany w PUP. Po zmianach nie ma to wpływu na przyznanie szo.Ale chce żebyśmy opłacali za niego składki emerytalną i zdrowotną. Co ze zdrowotną, skoro opłacana jest w PUP??
Co robicie w takim przypadku?????
Nigdy nie miało wpływu... Kazaliście im się wcześniej wyrejestrować i dopiero sprawdzaliście czy się lapią? A przy odmowie co? Przykro nam? Nie ma zasiłku dla bezrobotnych ani świadczenia?
Opłacasz od dnia przyznania świadczenia pod warunkiem, że nie ma innego tytułu do ubezpieczenia. Nawet jeżeli był w PUP, to idzie tam z decyzją i osobę wywalą od dnia przyznania, razem ze składkami. Musisz więc najnormalniej w świecie opłacić od samego początku.
Najprościej zadzwonić do PUP i dopytać, co robią z takimi osobami (może nie cofają składek, jak im się nie chce), a jak nie, to klient musi oświadczyć, czy ma ten tytuł czy nie.
Jeżeli chodzi o składkę zdrowotną, to nigdy nic nie wiadomo.
Z 2 m-ce temu jedna pani trzy razy chodziła do mnie za zdrowotną, acz w końcu sam wydrukowałem jej formularze ZCNA ze strony ZUS i poszła zgłosić członków rodziny... przy rencie męża w ZUS. Tak, w ZUSie nie ogarnęli, że to możliwe, wręcz konieczne, i odsyłali ją uporczywie do mnie.