Pan złożył mi wniosek o szo. Jest zarejestrowany w PUP. Po zmianach nie ma to wpływu na przyznanie szo.Ale chce żebyśmy opłacali za niego składki emerytalną i zdrowotną. Co ze zdrowotną, skoro opłacana jest w PUP??
Co robicie w takim przypadku?????
Składki zdrowotne i emerytlano-rentowe przy szo
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,ŚR
- Kontakt:
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Składki zdrowotne i emerytlano-rentowe przy szo
Uzyskanie prawa do SZO pozbawia tą osobę statusu bezrobotnego, więc i opłacania składek. Dlatego to Ty musisz opłacać.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- kalkulator
- Referent
- Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem - Kontakt:
Nigdy nie miało wpływu... Kazaliście im się wcześniej wyrejestrować i dopiero sprawdzaliście czy się lapią? A przy odmowie co? Przykro nam? Nie ma zasiłku dla bezrobotnych ani świadczenia?
Opłacasz od dnia przyznania świadczenia pod warunkiem, że nie ma innego tytułu do ubezpieczenia. Nawet jeżeli był w PUP, to idzie tam z decyzją i osobę wywalą od dnia przyznania, razem ze składkami. Musisz więc najnormalniej w świecie opłacić od samego początku.
Najprościej zadzwonić do PUP i dopytać, co robią z takimi osobami (może nie cofają składek, jak im się nie chce), a jak nie, to klient musi oświadczyć, czy ma ten tytuł czy nie.
Opłacasz od dnia przyznania świadczenia pod warunkiem, że nie ma innego tytułu do ubezpieczenia. Nawet jeżeli był w PUP, to idzie tam z decyzją i osobę wywalą od dnia przyznania, razem ze składkami. Musisz więc najnormalniej w świecie opłacić od samego początku.
Najprościej zadzwonić do PUP i dopytać, co robią z takimi osobami (może nie cofają składek, jak im się nie chce), a jak nie, to klient musi oświadczyć, czy ma ten tytuł czy nie.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wiesz, nawet jak im się nie chce to dalej mają taki obowiązek 

Walka z wiatrakami since 1998.
- kalkulator
- Referent
- Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem - Kontakt:
Jeżeli chodzi o składkę zdrowotną, to nigdy nic nie wiadomo.
Z 2 m-ce temu jedna pani trzy razy chodziła do mnie za zdrowotną, acz w końcu sam wydrukowałem jej formularze ZCNA ze strony ZUS i poszła zgłosić członków rodziny... przy rencie męża w ZUS. Tak, w ZUSie nie ogarnęli, że to możliwe, wręcz konieczne, i odsyłali ją uporczywie do mnie.
Z 2 m-ce temu jedna pani trzy razy chodziła do mnie za zdrowotną, acz w końcu sam wydrukowałem jej formularze ZCNA ze strony ZUS i poszła zgłosić członków rodziny... przy rencie męża w ZUS. Tak, w ZUSie nie ogarnęli, że to możliwe, wręcz konieczne, i odsyłali ją uporczywie do mnie.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Niekompetentni "urzędnicy" się niestety zdarzają w urzędach dosyć często, co nie zmienia faktu, że to jest ich odpowiedzialność a nie Twoja.
Walka z wiatrakami since 1998.
Oprócz Składki zdrowotne i emerytlano-rentowe przy szo - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
uczeń czy nie uczeń................?
Uzyskanie dochodu po roku bazowym
do kiedy ustalić zł za zł................
zasiłek pielęgnacyjny - umieszczona w DPS
Obniżenie kryterium dochodowego.
Zmiana dodatku z dojazdów na zamieszkanie
Czy to ROPS czy nie ROPS - powrót na stałe.
Świadczenia dla rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym
UWAGA UWAGA sprawdzajcie PIT-37 za 2015 ulga na dzieci
świadczenie rodzicielskie - przyznaję teraz, dziecko z lipca
czy musza byc alimenty gdy dziecko jest tylk w skladzie rodz
Art. 59 - urlop wychowawczy samotnej 400 czy 505,80zł??
zasiłek pielęgnacyjny a zwrtot nirnaleznie pobranego-zgon
przekazanie zł za zł z innej gminy
koordynacja po nowemu- ROPSy czy Wojewodowie?
utrata/uzysk proporcjonalnie czy na 12