SKŁADKI - ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 28 sty 2025, 14:29

Witam, czy ktoś z Państwa robił może pismo do ZUS , odnośnie osób które pobierają świadczenia pielęgnacyjne przy których są odprowadzane składki społeczne i zdrowotne? Aby wiedzieć przez ile czasu mamy jeszcze opłacać? Chętnie przyjmę wzór takiego pisma, ponieważ nie wiem jak dokładnie i gdzie patrzeć ile dana osoba ma jeszcze czasu na płacenie składek. Z góry dziękuje ! :D
Luna583
Praktykant
Od: 17 sty 2025, 8:41
Zajmuję się: ŚR/SW/PS

Napisano: 28 sty 2025, 14:43

Musisz mieć świadectwa pracy itp, ja wysyłałam do ZUS uwierzytelnione kopie a teraz nie wiem jak to działa w edoręczeniach
Nasz znak: MGOPS.530.I..2025 Data: 21.01.2025 r.
Sprawa: WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE DANYCH ZE ZBIORU DANYCH OSOBOWYCH
1. Wniosek do: Zakład Ubezpieczeń Społecznych ul.
2. Wnioskodawca: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w

3. Podstawa prawna upoważniająca do pozyskania danych albo wskazanie wiarygodnie uzasadnionej potrzeby posiadania danych
Art 6 pkt 2a i 2c Ustawy o ubezpieczeniach społecznych z dnia 13 października 1998 r. (tj.Dz. U. 2024 poz. 497), art. 3 pkt 11, art.23 ust.1 pkt 4, art.25 ust.3 art.29 Ustawa z dnia 28.11.2003 r. O świadczeniach rodzinnych ( Dz.U. 2024.323ze zm ), art. 6 ust. 1 lit. c i art. 6 ust 3 lit b ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE , Ustawa o emeryturach i rentach z FUS oraz niektórych innych ustaw z dnia 17 grudnia 1998 (Dz.U.2024. poz.1631 z późn. zm.)
4 Wskazanie przeznaczenia dla udostępnionych danych;
Postępowanie w sprawie opłacania składek emerytalno-rentowych od pobieranego świadczenia pielęgnacyjnego dla Pani

5. Oznaczenie lub nazwa zbioru, z którego mają być udostępnione dane
Kartoteki osób za, które były odprowadzane składki emerytalno-rentowe.

6. Zakres żądanych informacji:
Zwracamy się z prośbą o udzielenie informacji czy należy i za jaki okres opłacać składkę na ubezpieczenie emerytalne i rentowe dla Pani xxxx Powyższa informacja jest konieczna do dalszego prawidłowego odprowadzania składek emerytalno-rentowych od pobieranego świadczenia .
Art.6 ust 2a, 2b Ustawy z dnia 13 października 1998 o systemie ubezpieczeń społecznych:
2a. Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio:
1) świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych.

7. Informacje umożliwiające wyszukanie żądanych danych:
Pan/i xxxxx

Miejsko-Gminny Ośrodka Pomocy Społecznej w x informuje, że za ww petenta/kę odprowadzane są składki emerytalno-rentowe z tyt. pobierania świadczenia pielęgnacyjnego

od 23.01.2023 do nadal .

w tut. Ośrodku Pomocy Społecznej w

Załączniki:
1 Wydruk dot danych osobowych
2 Świadectwo pracy z z dnia z -kopia
3 Świadectwo pracy z z dnia z-kopia
4 Świadectwo pracy z dnia o

Otrzymują:
1 x Adresat. Z poważaniem
1 x A/a
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 28 sty 2025, 15:03

Nigdy nie wysyłamy żadnych świadectw pracy !!!
Zoja1
Stażysta
Od: 23 wrz 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2025, 15:09

Samo pismo bez załączników. Nigdy nie zbierałam świadectw pracy ani żadnych dokumentów dot. zatrudnienia... nie mam do tego upoważnienia ani nie mam tego w zakresie czynności.
ZUS takie rzeczy gromadzi i wzywa klienta do dostarczenia dok.potwierdzających staż pracy.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 sty 2025, 15:21

Dziękuje wam za pomoc :)
Luna583
Praktykant
Od: 17 sty 2025, 8:41
Zajmuję się: ŚR/SW/PS

Napisano: 29 sty 2025, 9:44

Ależ my też nie gromadzimy świadectw pracy, zbieramy kopie, żeby mniej więcej sobie wyliczyć, a jak prześlemy do ZUS to trwa to do miesiąca a nie pół roku i nie mamy nadpłat w ZUs składek korekt itd, a do ZR nie bierzecie kopii świadectw pracy przy utracie dochodu i nigdy nie braliście? Macie specjalne upoważnienie do tego? Od 2004 roku ustalacie okresy składkowe i ZUS to akceptował? Widzę, ze dyskusja poszła w złą stronę i więcej żadnego pisma nie udostępnię. Po prostu. Wkurzają mnie takie uwagi z ...
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 29 sty 2025, 10:49

Ale nie bulwersuj się, nie chciałam Cię zdenerwować oni zganić za to co robisz .....pismo jest piękne , profesjonalne i myślę , że wiele osób je wykorzysta , będzie wdzięcznych za udostępnienie i doceni TWOJĄ pracę.

Kiedyś ( dawno, dawno temu ) próbowałam też zbierać takie dok. z zatrudnienia ale klientka odmówiła mi udostępnienia świadectw pracy żądając podstawy prawnej do "grzebania w jej życiorysie" ....no nie miałam...
~o~
VIP

Napisano: 29 sty 2025, 13:03

Mi kiedyś odesłali samo pismo, z prośbą o dołączenie świadectw pracy (przynajmniej kserokopii), a juz szczególnie te świadectwa sprzed 1999 roku bo tych ZUS w systemach nie ma, jeśli osoba nigdy nie występowała o wyliczenie kapitału początkowego
MopsMela
Stażysta
Od: 04 gru 2023, 12:59
Zajmuję się: Swiadczenia Rodzinne i FA

Napisano: 29 sty 2025, 14:39

A ja nie miałam takich pism natomiast dostawałam do wiadomości wezwania kierowane do klienta. Albo pismo z ustalonym stażem ubezpieczeniowym z informacją ,że zostanie on ponownie przeliczony po dołączeniu przez ubezpieczonego dokumentów potwierdzających zatrudnienie.
~o~
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x