skłądki zus za świadczeniobiorców

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
AGUSIA13
Stażysta
Zajmuję się: kdr ops
Kontakt:

Re: skłądki zus za świadczeniobiorców

Post autor: AGUSIA13 »

JAKI LICZE TO MI WYCHODZI ZE KOREKTY OD 2018 ROKU, CZY MOZE MNIE KTOS WSPOMÓC PIERWSZY RAZ MAM TAKI PRZYPADEK, I POMÓC MI WYLICZYC DATE OD KIEDY MA ROBIC KOREKTE
AGUSIA13
Stażysta
Kontakt:

na dzień 28 luty 2020 - wychodzi mi łącznie 21 lat 3 mce 6 dni - czyli od 28 lutego cofam sie z korektami i wychodzi mi że do 22 listopada 2018 powinna miec płacone składki , czyli od 23 listopada powinnam mieć korekte , czy dobrze , Prosze mnie ktoś sprawdzic
AGUSIA13
Stażysta
Kontakt:

czy ktoś mi może pomóc i sprawdzić moje wyliczenie
ciacho
Praktykant
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR/ŚP
Kontakt:

Post autor: ciacho »

My się męczymy z wyliczeniami a to i tak nie ma sensu, bo osoba która osiągnie wiek emerytalny i tak nie składa wniosku do ZUS o ustalenie emerytury, bo się nie opłaca.
Emerytura będzie niższa niż świadczenie pielęgnacyjne i dlatego wniosku o ustalenie emerytury nikt nie składa i dalej pobiera świadczenie pielęgnacyjne. To po co płacić im składki ????
Czas na zmianę zapisu ustawy, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje z chwilą "osiągnięcia wieku emerytalnego" i wtedy osoba chcąc mieć kasę złoży wniosek do ZUS o ustalenie emerytury.
Wiem, że zaraz będzie "larmo" bo pogorszyły się jej warunki materialne, ale przecież każdemu pogarszają się z chwilą przejścia na rentę czy emeryturę.
Osoba sama ze swoich dochodów składki nie opłaca więc raczej nie powinna mieć wyboru, czy przechodzi na emeryturę czy nie.
gosial
Praktykant
Zajmuję się: śr
Kontakt:

Post autor: gosial »

JeśLi tAk wyszło z wyliczeń , to dobrze.My korzystamy z kalkulatora dat (GOFIN).
Te resa
Referent
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Te resa »

Nie cofasz się ze składkami, przecież nie będziesz ich zwracać. Masz pismo po którym zaprzestajesz opłacania składek. Co kobieta ma na górkę to Jej.
AGUSIA13
Stażysta
Kontakt:

KALKULATORA GOFIN ALE JAKIEGO ?
AGUSIA13
Stażysta
Kontakt:

Nie cofasz się ze składkami, przecież nie będziesz ich zwracać. Masz pismo po którym zaprzestajesz opłacania składek. Co kobieta ma na górkę to Jej.

Te resa
Stażysta
Od: 15 mar 2019, 9:51
Zajmuję się: ŚR

NIE ROZUMIEM, CZYLI NIE MAM ROBIC KOREKTY ZA CZAS KIEDY JUZ NIE POWINNIŚMY OPŁACAĆ ZA TE PANIA SKŁADEK ?
gosial
Praktykant
Zajmuję się: śr
Kontakt:

Post autor: gosial »

Korzystamy z kalkulatora dat.I oczywiście cofasz się ze składkami.Robisz korektę, a w systemie nienależnie pobrane skł.ZUS.Ale petentka tego nie zwraca, tylko tak trzeba zrobić, żeby zwrot naciągnął się na listĘ ZUS.
AGUSIA13
Stażysta
Kontakt:

ROZUMIEM, zrobie korekty i wystapimy do zus o zwrot składek nadpłaconych. Kalkulator dat - to np stazu pracy gofin moze być ?
A jeszcze zapytam ile lat w tył mozna sie cofac z korekta ?
ODPOWIEDZ