Wystawiliśmy dłużnikowi decyzję o zwrocie (odebrał 10.04.2015). w dniu 21.04.2015 wpłynęło do nas pismo , które zaadresowane jest "Do Kolegium Odwoławczego za pośrednictwem OPS " a poniżej tytuł pisma "Wniosek". W treści pisma czytamy m.in. "Proszę o przesłanie do SKO wszystkich dokumentów, które przesłałem wcześniej ośrodkowi .... .Nie mam dochodów i nie mogę uiścić zobowiązane alimenty....Proszę o umorzenie tej kwoty, ponieważ (tutaj opisuje swoją sytuacje tzn. pobyt w ZK, brak dochodów itp.) Na końcu pisze "Proszę OPS jak i Kolegium Odwoławcze o pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku."
Co z tym fantem zrobić:
1. Czy przesłać do SKO (ponieważ tak zaadresowane jest pismo) i niech oni zdecydują co z tym zrobić
2. Czy my mamy to rozpatrzyć, ponieważ z treści nie wynika, że jest to odwołanie (nigdzie w piśmie nie ma numeru decyzji o zwrocie , od której mógłby ewentualnie się odwoływać) a jedynie wniosek o umorzenie (choć jasno nie napisał że chodzi o należności z tytułu wypłaconych świadczeń z fund. alim. z tej decyzji nazwał to "kwotą zobowiązanych alimentów") a taki wniosek rozpatruje organ właściwy
3. Czy wezwać go do sprecyzowania wniosku
Czy jeszcze jest jakieś inne wyjście. Może jakaś mądra głowa wie co z tym począć.