SKO czy OPS - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 kwie 2015, 13:04

Wystawiliśmy dłużnikowi decyzję o zwrocie (odebrał 10.04.2015). w dniu 21.04.2015 wpłynęło do nas pismo , które zaadresowane jest "Do Kolegium Odwoławczego za pośrednictwem OPS " a poniżej tytuł pisma "Wniosek". W treści pisma czytamy m.in. "Proszę o przesłanie do SKO wszystkich dokumentów, które przesłałem wcześniej ośrodkowi .... .Nie mam dochodów i nie mogę uiścić zobowiązane alimenty....Proszę o umorzenie tej kwoty, ponieważ (tutaj opisuje swoją sytuacje tzn. pobyt w ZK, brak dochodów itp.) Na końcu pisze "Proszę OPS jak i Kolegium Odwoławcze o pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku."
Co z tym fantem zrobić:
1. Czy przesłać do SKO (ponieważ tak zaadresowane jest pismo) i niech oni zdecydują co z tym zrobić
2. Czy my mamy to rozpatrzyć, ponieważ z treści nie wynika, że jest to odwołanie (nigdzie w piśmie nie ma numeru decyzji o zwrocie , od której mógłby ewentualnie się odwoływać) a jedynie wniosek o umorzenie (choć jasno nie napisał że chodzi o należności z tytułu wypłaconych świadczeń z fund. alim. z tej decyzji nazwał to "kwotą zobowiązanych alimentów") a taki wniosek rozpatruje organ właściwy
3. Czy wezwać go do sprecyzowania wniosku
Czy jeszcze jest jakieś inne wyjście. Może jakaś mądra głowa wie co z tym począć.
NEC

Napisano: 22 kwie 2015, 13:07

zrobiłbym 3
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2015, 14:24

ja tez zawsze wzywam do sprecyzowania pisma
KALINA

Napisano: 23 kwie 2015, 12:46

Tez bym zastosował pkt 3. Ostatnio miałam podobna sytuacje, przesłałam taki wniosek do SKO bo tak był zaadresowany. Odesłali bo stwierdzili że nie są właściwi do rozpatrzenia wniosku.
jenny
Praktykant
Od: 16 kwie 2015, 11:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x