ja pisze cos takiego:
Należy zaznaczyć, że celem świadczenia pielęgnacyjnego jest udzielenie materialnego wsparcia ze strony Państwa osobom, które rezygnują z aktywności zawodowej, by opiekować się osobą niepełnosprawną. Świadczenie pielęgnacyjne o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, nie jest bowiem przyznane za samo sprawowanie opieki nad niepełnosprawnym X, gdyż wynika ona z prawnego i moralnego obowiązku ....... i nie może być zatem traktowane jako zastępcze źródło dochodu. Ma ono zastąpić utracony dochód wynikający ze świadczenia pracy opiekunom, którzy zrezygnowali lub nie podejmują tego zatrudnienia w związku z opieką nad osobą wymagającą tej opieki (zob. wyrok NSA z dnia 26.08.2021 r., sygn. I OSK 435/21).
należy zauważyć, że świadczenie pielęgnacyjne nie jest kierowane do wszystkich osób opiekujących się niepełnosprawnym członkiem rodziny, Świadczenie to nie jest bowiem przyznane za samą opiekę nad osobą niepełnosprawną, lecz za faktyczny brak możliwości podjęcia zatrudnienia z powodu konieczności sprawowania tej opieki lub za rezygnację z zatrudnienia w celu jej sprawowania. Nie może być ono zatem traktowane jako zastępcze źródło dochodu.. Należy zauważyć, ze zakupy i porządki domowe nie wykraczają poza podstawowe prace domowe, które wykonywane są w każdym gospodarstwie domowym przez osoby pracujące nawet w pełnym wymiarze czasu pracy, a ponadto wykonywanie takich prac wynika z prawnego i moralnego obowiązku względem dzieci.
Cos takiego tez napisało mi sko w swoim uzasadnieniu dlaczego podtrzymują moją decyzje.
Może cos się przyda