SKO do ponownego rozpatrzenia ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 sty 2024, 15:16

odmawiałam SP z powodu momentu powstania niepełnosprawności, (wg. starych przepisów). SKO dało do ponownego rozpatrzenia z powodu rezygnacji z zatrudnienia jednocześnie wskazując naruszenie prawa materialnego odnośnie kryterium wieku. Wskazało mi również że podczas rozpatrywania wniosku wezmę pod uwagę ich wytyczne. Czy po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego ( faktyczna rezygnacja z zatrudnienia) mając na uwadze wytyczne SKO należy przyznać świadczenie pielęgnacyjne na dorosłą osobę niepełnosprawną?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2024, 16:21

ja bym nie przyznała. postępowanie przeprowadzić ale dać odmowę. przynajmniej ja tak myślę...
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 22 sty 2024, 16:53

na którymś ze szkoleń mówiono, że jak ma się wytyczne SKO to można przyznać. Kierowniczka stoi na stanowisku, że należy nadal odmówić na podstawie art.17 ust.1b, który w ustawie nadal istnieje. (wg starych przepisów). A może ktoś podzieli się uzasadnieniem dot. odmowy ze względu na wiek?
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2024, 9:27

Też mam taki przypadek SKO dało do ponownego rozpatrzenia - odmawiałam ze względu na art. 17 ust.1b. Zarzucili mi, że nie poinformowałam Strony o świadczeniu wspierającym. Napisali, że mam wnioskodawcę poinformować o tym świadczeniu i jeżeli Strona nadal będzie się ubiegała o świadczenie pielęgnacyjne to mam rozpatrzyć wniosek pomijając treść art. 178 ust. 1b
KMACZKA
Praktykant
Od: 06 kwie 2022, 13:34
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 23 sty 2024, 9:36

zastanawiałam się czy nie poinformować tzn. napisać w decyzji iż jest możliwość skorzystania ze świadczenia wspierającego...teraz to już naprawdę nie wiem czy odmówić czy brać pod uwagę wytyczne. Do tej pory jak odmawiałam z racji wieku niepełnosprawności miałam jeden wzór decyzji a jeszcze przyczepili się teraz, że uzasadnienie im się nie podoba...
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2024, 10:19

My chyba mając ich wytyczne to w tym przypadku przyznamy. Raz miałam taki przypadek, że SKO dało wytyczne nasz Ośrodek dał klientowi dalej odmowną to napisali nam, że jak się nie zastosuję do ich wytycznych to poinformują Burmistrza i Radę Miejską. Oczywiście mam jeszcze 2 wnioski do rozpatrzenia tego samego typu to biorę oświadczenie, że ich poinformowałam o świadczeniu wspierającym i daję odmowę bo niepełnosprawność powstała w wieku dorosłym i zobaczę czy wtedy SKO przyzna.
KMACZKA
Praktykant
Od: 06 kwie 2022, 13:34
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 23 sty 2024, 10:28

138 KPA
§ 2. Organ odwoławczy może uchylić zaskarżoną decyzję w całości i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji, gdy decyzja ta została wydana z naruszeniem przepisów postępowania, a konieczny do wyjaśnienia zakres sprawy ma istotny wpływ na jej rozstrzygnięcie. Przekazując sprawę, organ ten powinien wskazać, jakie okoliczności należy wziąć pod uwagę przy ponownym rozpatrzeniu sprawy.
§ 2a. Jeżeli organ pierwszej instancji dokonał w zaskarżonej decyzji błędnej wykładni przepisów prawa, które mogą znaleźć zastosowanie w sprawie, w decyzji, o której mowa w § 2, organ odwoławczy określa także wytyczne w zakresie wykładni tych przepisów.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 23 sty 2024, 11:06

ja też mam jeszcze dwa wnioski z grudnia 2023 r. Kierownik stoi na stanowisku, iż dalej odmowa...
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x