SKO - organ pierwszej instancji uczyni zadość i przyzna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 22 lut 2019, 15:27

Mamy przypadek gdzie niepełnosprawność dziecka powstała w wieku 20 lat ale się nie uczyło.
Odmówiliśmy i kazaliśmy ojcu się odwołać.
Dzisiaj dostaliśmy decyzję SKO o uchyleniu zaskarżonej decyzji i przekazaniu sprawy do ponownego rozpatrzenia. W treści uzasadnienia popierają stanowisko Trybunału i przywołują wyrok jednak sami nie przyznali a na końcu napisali
" Rozpatrując ponownie sprawę organ pierwszej instancji uczyni więc zadość powyższemu i przyzna Panu X świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej na Y uwzględniając ocenę prawną wyżej sformułowaną."

Stoję na stanowisku, że powinni oni przyznać a nie my i głowię się dlaczego tego nie zrobili?

Co o tym sądzicie?

Dalej chcemy odmówić, nasz radca mówi że skoro zgadzają się z odwołaniem strony powinni sami przyznać.
Hely0207
Stażysta
Od: 10 lip 2017, 21:03
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 22 lut 2019, 15:36

Nie przyznali bo pewnie Strona w odwołaniu tego nie zaakcentowała że chce uchylenia Waszej dec i przyznania zgodnie z ...
U mnie tak było z tym że Strona zawnioskowała o przyznanie zgodnie z wyrokiem i SKO przyznało
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 22 lut 2019, 15:42

Sęk w tym że zawnioskowała.
Hely0207
Stażysta

Napisano: 22 lut 2019, 15:44

to dalej rób swoje. Odmowa i odwołanie. Będziesz miał spokojniejszy sen
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 15:44

uczyni zadość .. dobre, uwzgledni ocene prawna wyzej sformułowaną...a ja myślałam,ze ogran I instancji podejmując decyzję sam formułuje "ocene prawną" :) a sko jak się z tą "oceną prawną" organu I instancji nie zgadza i do rozstrzygnięcia sprawy nie brakuje w dokumentacji niczego - to ja rozstrzyga a nie każe to zrobić w oparciu o ich stanowisko
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 15:50

kb pisze:uczyni zadość .. dobre, uwzgledni ocene prawna wyzej sformułowaną...a ja myślałam,ze ogran I instancji podejmując decyzję sam formułuje "ocene prawną" :) a sko jak się z tą "oceną prawną" organu I instancji nie zgadza i do rozstrzygnięcia sprawy nie brakuje w dokumentacji niczego - to ja rozstrzyga a nie każe to zrobić w oparciu o ich stanowisko
Najpierw się wkurzyłam a później się śmiałam i stwierdziłam że im odbiło.

Ja również jestem za tym aby dać ojcu świadczenie, jednak nie chcemy podpadać przy kontroli.
Hely0207
Stażysta

Napisano: 25 lut 2019, 8:44

U nas też tak zaczęli robić i niestety, ale ja bym się nie odważył ponownie odmówić powołując się na przepis który jest niezgodny z konstytucją. No więc nie mając wyjścia i zasięgając opinii prawnika przyznaliśmy (tym bardziej, że strona zapowiedziała drugie odwołanie w przypadku odmowy).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2019, 8:47

cykor.....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2019, 9:24

Nie cykor tylko urzędnik (z tymże już chyba niedługo). Jak mnie mierzi łamanie konstytucji w wykonaniu innych, to hipokryzją byłoby jej łamanie w celu ochrony własnych 4 liter.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2019, 9:27

hipokryzja to hołd oddawany cnocie przez występek. Czyli w sumie dobra cecha :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x